Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Το έργο του μετρό θα γίνει…

“Το μετρό της Θεσσαλονίκης θα γίνει, γιατί το επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον και το απαιτεί η κοινή λογική. Η ‘Αττικό Μετρό’ θεωρεί το έργο όχι μόνον μέρος της ευθύνης της ως εκπροσώπου του δημοσίου αλλά και ευκαιρία ανάδειξης του ρόλου της κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας και παράδειγμα προσπάθειας συνεννόησης και συνεργασίας για κοινό σκοπό”.

Επιμέλεια: Φώτης Κουτσαμπάρης
Αυτό αναφέρει η “Αττικό Μετρό Α.Ε.” με χθεσινή ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνοντας “την απόλυτη βούληση και κατηγορηματική δέσμευσή της για την πραγματοποίηση του έργου, που θα δώσει ανάσα και ανάπτυξη στην πόλη”.
“Η ‘Αττικό Μετρό’”, αναφέρεται στην ανακοίνωση, “τιμά τα λεγόμενά της με τις πράξεις της. Έχει πληρώσει έως και το τελευταίο ευρώ των υποχρεώσεών της προς τον ανάδοχο. Έχει εξασφαλίσει το σύνολο των κονδυλίων που χρειάζεται το έργο έως την ολοκλήρωσή του. Προνοεί, ώστε να μην υπάρχει υπέρβαση προϋπολογισμού. Συναινεί, συνεννοείται και συνεργάζεται. Ζητά από τους άλλους δύο βασικούς συμμέτοχους στο έργο, δηλαδή το δήμο Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπο της πόλης και τον ανάδοχο, να πράξουν και να συμπεριφερθούν και αυτοί ανάλογα”.
Οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εργασιών λόγω των αρχαιολογικών ανασκαφών δεν είναι πρωτόγνωρες. Στο μετρό της Αθήνας κράτησαν δέκα χρόνια, από το 1992 έως το 2002, στην περιοχή του ιστορικού κέντρου. Παρ’ όλα αυτά το έργο προχωρούσε σε άλλες περιοχές. “Οι ανασκαφές είναι κέρδος για όλους μας. Ούτε βάρος ούτε εμπόδιο. Με την αφορμή του έργου αποκαλύπτουμε την ιστορία μας. Τα ευρήματα είναι κοινό απόκτημα υπερηφάνειας και κοινή η ευθύνη να τα προφυλάξουμε και να τα αναδείξουμε. Κανείς δεν κατέχει το μονοπώλιο της εθνικής συγκίνησης και της αγάπης για την πατρίδα”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Όσον αφορά τις διαφορές που έχει με τον εργολάβο, η “Αττικό Μετρό Α.Ε.” υποστηρίζει ότι θα λυθούν στα δικαστήρια και πως επέδειξε πνεύμα συνεργασίας με το δήμο Θεσσαλονίκης στο ζήτημα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου. Η εταιρεία προαναγγέλλει ότι τον επόμενο μήνα θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στους συμμέτοχους φορείς αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν οι εργοταξιακοί χώροι στους επαγγελματίες.