Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Τον Σεπτέμβριο η σύνδεση του λιμένα Αλεξ/πολης με το δίκτυο του ΟΣΕ

Μια χώρα που σέβεται τις υποδομές της οφείλει να παρέχει σύνδεση των μεγαλύτερων λιμένων με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Στην Ελλάδα, αν και μας πήρε κάμποσα χρόνια να συνδέσουμε Ικόνιο – Θριάσιο, με 17 χλμ. γραμμής, φαίνεται πλέον ότι όλοι οι συσχετιζόμενοι φορείς κατάλαβαν τη σημασία των συνδυασμένων μεταφορών. 

Έτσι, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Κώστας Σπηλιόπουλος, στο συνέδριο «Εναλλακτική Αυτοκίνηση, Συνδυασμένες Μεταφορές, Logistics», τονΣεπτέμβριο αναμένεται να παραδοθεί η σύνδεση του λιμένα Αλεξανδρούπολης με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Η εν λόγω σύνδεση παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου, δίνοντας μία εναλλακτική λύση για τη μεταφορά κοντέινερ, από και προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η απ'ευθείας σύνδεση με τη Βουλγαρία θα μειώσει το χρόνο διαδρομής από 2-2,5 ημέρες σήμερα, σε περίπου 6 ώρες. 
Παράλληλα, στα μέσα του 2016 αναμένεται η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των έργων στο συγκρότημα του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο, η λειτουργία του οποίου θα αποτελεί τον βασικό εμπορευματικό σταθμό της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, όπου συγκεντρώνεται το σύνολο των εγκαταστάσεων που είναι απαραίτητες για τη διεκπεραίωση των εμπορευμάτων, τόσο του γενικού φορτίου, όσο και των containers που διακινούνται, μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου.
Οσον αφορά τους υπόλοιπους λιμένες, στο στάδιο της μελετητικής ωρίμανσης για να ενταχθεί και νέο έργο στο πρόγραμμα (2014-2020) ΣEΣ βρίσκεται η αναβάθμιση της σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του 6ου προβλήτα με το σιδηροδρομικό δίκτυο.


Εξίσου σημαντική είναι και η σιδηροδρομική σύνδεση τουλιμανιού της Πάτρας, η οποία όμως συνδέεται με την ολοκλήρωση του τμήματος Ρίο-Πάτρα του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα-Πάτρα, μήκους 12,9 χλμ., το οποίο βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού.

Οσον αφορά στο λιμάνι της Καβάλας, έχει δρομολογηθεί η σύνδεση του με το σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή Τοξοτών Ξάνθης, με νέα μονή γραμμή μήκους 39 χλμ. Εχουν εκπονηθεί η α΄ και η β’ φάση των μελετών, ενώ η γ’ φάση βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης, με χρηματοδότηση από τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.

Σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο πρόκειται να αποκτήσει μελλοντικά και το λιμάνι του Λαυρίου, στο πλαίσιο ανάπτυξης του προαστιακού σιδηροδρόμου. Αλλωστε τα σχέδια για την ανάπτυξη του Λαυρίου, προβλέπουν την ανάδειξή του σε σημαντικό λιμάνι επιβατικών μεταφορών.

Στόχος της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ είναι η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού άξονα Πάτρα - Aθήνα - Θεσσαλονίκη - Eιδομένη / Προμαχώνας (ΠAΘE/Π), έως το 2017, η οποία σε συνδυασμό με τη σιδηροδρομική σύνδεση των βασικών λιμένων της χώρας, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών (τρένο-πλοίο) και θα ενισχύσει την διατροπικότητα του συστήματος μεταφορών, η οποία εστιάζει στη διασύνδεση των υποδομών με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.

metaforespress.gr