Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Στη Μόσχα για μπίζνες το αφεντικό των γερμανικών σιδηροδρόμων

Ο Ρίντιγκερ Γκρούμπε, διευθύνων σύμβουλος των γερμανικών κρατικών σιδηροδρόμων, σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Μόσχα τον επόμενο μήνα για να λάβει εγγυήσεις ότι οι εμπορικές συναλλαγές και η συνεργασία της Deutsche Bahn (DB) με τους ρωσικούς σιδηροδρόμους δεν θα τεθούν σε κίνδυνο εξ αιτίας της ψύχρανσης των πολιτικών σχέσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Για εμάς, η αποκλιμάκωση είναι επιτακτική ανάγκη» είπε ο Γκρούμπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της χρήσεως της DB για το 2013.

Ο Γκρούμπε διευκρίνισε ότι θα ταξιδέψει στη Μόσχα περί τα μέσα Απριλίου, ενώ ο Καρλ-Φρίντριχ Ράους, ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου των γερμανικών σιδηροδρόμων, αναμένεται να προηγηθεί και να επισκεφτεί τη ρωσική πρωτεύουσα ήδη την επόμενη εβδομάδα.

Ένα από τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από τους αμερικανούς είναι και ο επικεφαλής των ρωσικών σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν, αλλά δεν είναι σαφές αν κάποιο από τα στελέχη των γερμανικών σιδηροδρόμων θα συναντηθεί μαζί του.

Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που παράγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα, τα μεταφέρουν στη Γερμανία ή αλλού στον ευρωπαϊκό χώρο με τρένα της DB σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους όπως είναι οι κρατικοί σιδηρόδρομοι της Ρωσίας.

«Χρειάστηκαν δεκαετίες για να οικοδομηθεί αυτή η εταιρική σχέση, καθώς επίσης μεγάλη προσπάθεια και ενέργεια , αλλά μπορεί να καταστραφεί πολύ γρήγορα» είπε ο Γκρούμπε προσθέτοντας ότι οι οικονομικές σχέσεις με τους ρωσικούς σιδηροδρόμους φτάνουν ετησίως τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γιόζεφ Κέζερ, ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου της Siemens, επικρίθηκε έντονα από ορισμένους γερμανούς πολιτικούς για την συνάντηση που είχε στη Ρωσία με τον πρόεδρο Πούτιν χθες Τετάρτη σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της εταιρείας του. Απαντώντας, ο επικεφαλής της Siemens – ο οποίος επισήμανε ότι είχε ενημερώσει εκ των προτέρων την καγκελαρία για την εδώ και καιρό προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Ρωσία – υποστήριξε ότι η Siemens έχει αποκαταστήσει μια «σχέση εμπιστοσύνης» με ρωσικές εταιρείες.

Η Ρωσία είναι ο 11ος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας. Οι διμερείς συναλλαγές το 2013 ανήλθαν σε 76,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εμπορική ένωση Ost Ausschuss. Περίπου 300.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία συνδέονται άρρηκτα με δραστηριότητες και των δυο κρατών, ενώ η μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη καλύπτει το 35% της ζήτησής της για ενέργεια από τη Ρωσία.

Ethnos.gr