Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

«Θα αποδοθούν ευθύνες για το Μετρό Θεσσαλονίκης»



ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
«Θα αποδοθούν ευθύνες για το Μετρό Θεσσαλονίκης»

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com

Μέχρι και στον εισαγγελέα είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε Δήμο Θεσσαλονίκης και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αν διαπιστώσουν νομικές ευθύνες στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Καταγγέλλουν κακοδιαχείριση στα έργα του ΜετρόΤόσο η υποψήφια για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, όσο και ο υποψήφιος για το Δήμο Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, καταλόγισαν χθες σοβαρότατες ευθύνες στην Αττικό Μετρό, στο υπουργείο Υποδομών και στον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τις σημαντικότατες καθυστερήσεις στο έργο, αλλά και στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών για τη λανθασμένη χάραξη του έργου και τη χρηματοδότησή του, χωρίς να αφήσουν απ' έξω τις αρχές της πόλης.

Οπως είπαν, θα περιμένουν να διαβάσουν τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες τους, την απάντηση της Αττικό Μετρό στα 71 σημεία της επιστολής-δήλωσης διακοπής των εργασιών που έστειλε η κοινοπραξία, και θα εξετάσουν τις απαντήσεις σε συνεργασία και με νομικούς. Και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αν διαπιστώσουν παραβίαση της νομοθεσίας και οικονομική βλάβη του Δημοσίου.

Κατήγγειλαν κακοδιαχείριση στο έργο και ανεπάρκεια από ΥΠΟΜΕΔΙ και Αττικό Μετρό, υπερβολικές οικονομικές απαιτήσεις από την ανάδοχο κοινοπραξία AIASA, της οποίας ηγείται η Ακτωρ, συμφερόντων Γ. Μπόμπολα, κι έκαναν λόγο για διαπλοκή και διασπάθιση δημόσιου χρήματος προς όφελος των εργολάβων.
Προειδοποίησαν επίσης τον ΥΠΟΜΕΔΙ, Μ. Χρυσοχοΐδη, να μην προχωρήσει σε χαριστικές προς την κοινοπραξία αποφάσεις, «όπως έκανε με το σκάνδαλο των οδικών έργων, όπου χάρισε 400 εκατ. ευρώ στους εργολάβους». Κάτι το οποίο, όπως είπαν, πρέπει επίσης να ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη. Ζήτησαν επίσης εφαρμογή της νομοθεσίας περί δημόσιων έργων και απόδοση ευθυνών για την οικονομική διαχείριση και για τις καθυστερήσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης. «Να αποδοθούν ευθύνες σε όσους επέτρεψαν τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος», είπαν.

Ο περιφερειακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, υπενθύμισε ότι η Ακτωρ λαμβάνει αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο για την υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης, χωρίς καν να έχει κάνει οποιαδήποτε εργασία και κατηγόρησε τον Μ. Χρυσοχοΐδη ότι «ανέχεται να πηγαίνει έτσι το Μετρό Θεσσαλονίκης».

enet.gr