Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΔΗΛΩΣΗτου Γενικού Γραμματέα της ΓΣΕΕ Ν.Κιουτσούκη, μετά τη διαπραγμάτευση ΓΣΕΕ-ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ για τη Νέα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

"Η υπογραφή της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. του 2014 από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων αποτελεί μια “κίνηση ρεαλισμού” με την οποία αφενός διατηρείται “ζωντανός” ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και αφετέρου ισχυροποιείται ένα σύνολο θεσμικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα, μεταξύ αυτών και το οικογενειακό επίδομα (επίδομα γάμου), πριν τη λήξη του τριμήνου της μετενέργειας.
 Σε κάθε περίπτωση, όμως, η σημερινή θετική εξέλιξη όχι μόνο δεν αφήνει κανένα περιθώριο πανηγυρισμών, αλλά αντίθετα εντείνει το αίσθημα περισυλλογής του κόσμου της μισθωτής εργασίας και των υγιών παραγωγικών δυνάμεων για το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναζητούνται, πλέον, οι κοινωνικές συμφωνίες.
 Η απουσία από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. των κρίσιμων οικονομικών ζητημάτων αποδυναμώνει το περιεχόμενό της ως συνέπεια της συστηματικής “κακοποίησης” της συλλογικής αυτονομίας τα τελευταία 4 χρόνια, με τις κατά καιρούς “συμφωνίες” εκάστοτε κυβερνήσεων-τρόικας να οδηγούν σε μια σειρά παρεμβάσεων που καταπατούν το Ελληνικό Σύνταγμα, καταστρατηγούν θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και παραβιάζουν Διεθνείς Συμβάσεις.
 Ταυτόχρονα, η μη δημοσιοποίηση της τελευταίας συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας με “ανοιχτά μέτωπα” την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση των τριετιών, την ανάσυρση του πτώματος του Lock Out (δυνατότητα ανταπεργίας εργοδοτών) και την αποδόμηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 με στόχο “παρεμπόδιση” των απεργιών απαιτεί επαγρύπνηση.
 Η προσπάθεια των εργαζομένων και του Συνδικαλιστικού Κινήματος για την ανατροπή των αντεργατικών και αποδεδειγμένα υφεσιακών μέτρων, αλλά και την απόκρουση των νέων απαιτήσεων της τρόικας συνεχίζεται, τόσο σε νομικό -εγχώριο και διεθνές- επίπεδο, όσο και στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων, με επόμενο “σταθμό” την προκηρυχθείσα Πανελλαδική Πανεργατική Κινητοποίηση της 9ης  Απριλίου και τη συγκέντρωση των Συνδικάτων στις 11:00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.
 Εύχομαι και ελπίζω η ευθύνη  των συνδικαλιστικών παρατάξεων απέναντι στους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα, αλλά και η “κοινωνική διαύγεια” των εργοδοτικών οργανώσεων να μην εξαντλήθηκε με την υπογραφή της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. ώστε όλοι μαζί είτε να εμποδίσουμε εν τη γενέσει τους τυχόν νέα διαλυτικά μέτρα για την κοινωνία και την πραγματική οικονομία, είτε να τα υπερβούμε μέσα από συμφωνίες που θα περιφρουρούν το εθνικό συμφέρον, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προοπτική της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Πατρίδας μας."