Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Καταργείται η θεώρηση βιβλιαρίων υγείας από 1ης Ιουνίου – Γρήγορα θα βγαίνουν οι συντάξεις

Τέλος στις ουρές για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας καθώς εφαρμόζεται νέο σύστημα με το οποίο οι πάροχοι υγείας επιβεβαιώνουν ηλεκτρονικά την ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων. Ακόμη, από τον φετινό Νοέμβριο, οι νέοι ασφαλισμένοι, δηλαδή όσοι ασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1994, θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους το σύνολο της ασφάλισής τους από την πρώτη ημέρα του ασφαλιστικού βίου τους.

Περιορίζεται δραστικά ο χρόνος που απαιτείται για την απονομή των συντάξεων καθώς, ακόμη και σε περιπτώσεις σύνθετης διαδοχικής ασφάλισης θα χρειάζονται μόνο λίγες ημέρες για την έκδοση της σύνταξης, ενώ τώρα απαιτούνται μήνες έως και τρία χρόνια.

Η θεώρηση των βιβλιαρίων υγεία καταργείται από την 1η Ιουνίου του 2014 Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, έκανε λόγο για «πραγματική επανάσταση και θεμελιακή αλλαγή στη λειτουργία του ασφαλιστικού» παρουσιάζοντας το νέο σύστημα Άτλας -που εγκαινιάστηκε σήμερα-και χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ιστορική για το υπουργείο Εργασίας».

Χαρακτήρισε σύνθετο το εγχείρημα με το οποίο “αξιοποιούνται συνολικά περισσότερες από 29 δισεκατομμύρια ψηφιοποιημένες ημέρες ασφάλισης από το 1970 έως σήμερα”.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας «η ολοκλήρωση του συστήματος "ΑΤΛΑΣ" που, ήδη, έχει ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες, προχωρά με γοργούς ρυθμούς ωρίμανσης και θα είναι 100% έτοιμο ως το τέλος του 2015».

Με το νέο σύστημα, κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή και από τον προσωπικό του υπολογιστή πρόσβαση στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» του από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθει στην αγορά εργασίας μέχρι και τη συνταξιοδότησή του. Το σύστημα «Άτλας» περιλαμβάνει και Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης, το οποίο- σε ηλεκτρονική διασύνδεση με τους παρόχους υγείας σε όλη την Ελλάδα- θα προσφέρει συνεχώς επικαιροποιούμενη πληροφόρηση για την ασφαλιστική ικανότητα του συνόλου των άμεσων και έμμεσων ασφαλισμένων της χώρας.

Ειδικότερα, με το «ΑΤΛΑΣ»:

- Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων στο οποίο καταγράφονται, τόσο οι άμεσα, όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.

- Συγκεντρώνεται για πρώτη φορά η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο.

- Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων περίθαλψης και καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων. Η ασφαλιστική ικανότητα όλου του πληθυσμού συγκεντρώνεται σε ένα κεντρικό σύστημα, το οποίο θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

- Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των τριετιών και τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας διέψευσε, κατηγορηματικά, δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για κατάργηση των ωριμάνσεων και τόνισε ότι «οι τριετίες διατηρούνται».

Newsit.gr |