Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Εξι αιολικά πάρκα σχεδιάζει στη Β. Ελλάδα η ΓΑΙAΟΣΕ

Οπως δηλώνει στην «Η» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Α. Σχίζας η συνολική ισχύς θα φθάσει τα 30 kwh

Της Μαρίας Μόσχου

Σελίδα γυρνά η ΓΑΙΑΟΣΕ, η εταιρεία που αποτελεί τον βασικό διαχειριστή της ακίνητης περιουσία του ΟΣΕ, η οποία εισέρχεται δυναμικά στον χώρο της αιολικής ενέργειας. Την ίδια στιγμή κάνει στροφή στις νέες τεχνολογίες δημιουργώντας κυψέλες επιχειρηματικότητες σε συνεργασία με την Τράπεζα Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό θα κατασκευαστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα η πρώτη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων πλήρως εξοπλισμένη τεχνολογικά και λογισμικά στον ισόγειο χώρο της εταιρείας στη Λιοσίων στοχεύοντας σε περίπου 20 νέους επιχειρηματίες και επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, είσοδο της ΓΑΙΑΟΣΕ στην αιολική ενέργεια επιχειρεί η διοίκηση της εταιρείας η οποία προχώρηση στην κατάθεση έξι αιτήσεων για τη δημιουργία ισάριθμων αιολικών πάρκων. Όπως είπε μιλώντας στην «Η» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Α. Σχίζας με βάση το πρόγραμμα για τις ανεμογεννήτριες μέχρι 50 kWh επιλέχθηκαν οι περιοχές του Κιλκίς και της Βόρειας Ελλάδος για την κατασκευή συνολικά 6 αιολικών πάρκων με συνολική ισχύ 300 kWh.

Τα έσοδα που αναμένονται το χρόνο από αυτή την επένδυση είναι 250 χιλ. ευρώ ενώ η εταιρεία θα προχωρήσει και σε περαιτέρω συνεργασίες για μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες. Το κόστος για κάθε μία ανεμογεννήτρια είναι περίπου 120 χιλ, ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν είτε από το αποθεματικό της εταιρείας είτε μέσω δανεισμού.

Ωστόσο αβέβαιο μένει ακόμα το μέλλον των τριών θυγατρικών που είχαν συσταθεί για την ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών οι οποίες τελικά δεν μπόρεσαν να πουληθούν.

Πρόκειται για τις εταιρείες:

1. ΓΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε.

2. ΓΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε. ΓΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Α.Ε.

Σκοπός των παραπάνω εταιρειών ήταν η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής ισχύος 32ΜW, σε 27 ακίνητα που διαχειρίζεται η εταιρεία ωστόσο οι αλλαγές στη νομοθεσία και η πορεία της αγοράς τελικά έκρινε ότι η λειτουργία τους ήταν ασύμφορη. Αυτή τη στιγμή η ΓΑΙΑΟΣΕ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτές τις εταιρείες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Ωστόσο όπως είπε ο κ. Σχίζας αν αυτό δεν μπορεί να γίνει οι εταιρείες αυτές θα οδηγηθούν στο «λουκέτο».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
Κυψέλες επιχειρημα­τικότητας

Μία πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα η οποία θα κατασκευαστεί στο ισόγειο της ΓΑΙΑΟΣΕ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Τράπεζα Αττικής θα αποτελέσει την πιλοτική είσοδο της εταιρείας στην συγκεκριμένη αγορά.

Στόχος είναι η δημιουργία μίας εταιρείας που το 51% θα ανήκει στον ιδιωτικό τομέα και για το λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Αττικής. Ο χώρος αυτός θα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 20 άτομα τα οποία θα έχουν πλήρη γραμματειακή υποστήριξη και πρόσβαση στον κατάλληλο εξοπλισμό ενώ θα πληρώνουν ένα σχετικά χαμηλό μηνιαίο τίμημα για την χρήση του χώρου. Παράλληλα θα δημιουργηθούν τέτοια κέντρα και στην Ξάνθη αλλά και στον Αγίω Ανδρέα Πάτρας. Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποιες καινοτόμες ιδέες να βρουν και ευκαιρίες χρηματοδότησης από την τράπεζα Αττικής που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Τα έσοδα από τις επενδύσεις στα αιολικά αναμένεται να φθάσουν τα 250.000 ευρώ ετησίως.
Το κόστος για κάθε μία ανεμογεννήτρια είναι περίπου 120 χιλ, ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν είτε από το αποθεματικό της εταιρείας είτε μέσω δανεισμού.

Το προφίλ της ΓΑΙΑΟΣΕ
Διαχειρίζεται περίπου 5000 ακίνητα και οικόπεδα με εμβαδόν 540.000 τ.μ.
Ενοικιάζει περίπου 500 ακίνητα
Έχει έσοδα από μισθώματα περίπου 2,3 εκατ. ευρώ το χρόνο
Οι απώλειες από μισθώματα αγγίζουν τις 600 χιλ. ευρώ το χρόνο
Οι συσσωρευμένες οφειλές από ακίνητα που μισθώνει φτάνουν το 1,5 εκατ. ευρώ
Έχει 20 εργαζομένους
Το 2012 είχε έσοδα 3,3 εκατ. και κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ


Ηλεκτρονική βάση δεδομένων
Το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων

Με περίπου 50 νέες μισθώσεις ακίνητων έκλεισε το 2013 για την ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία έχει ξεκινήσει προσπάθεια να μειώσει τις οφειλές από τα μισθώματα που δεν καταβάλλονται και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,5 εκατ ευρώ.

Με περίπου 50 νέες μισθώσεις ακίνητων έκλεισε το 2013 για την ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία έχει ξεκινήσει προσπάθεια να μειώσει τις οφειλές από τα μισθώματα που δεν καταβάλλονται και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,5 εκατ ευρώ. Παράλληλα , όπως δήλωσε στην «Η» ο κ. Σχίζας, η εταιρεία προχώρησε σε αυτοψίες των ακινήτων οι οποίοι ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2013 και τα αποτελέσματα καταγράφηκαν ηλεκτρονικά με αποτέλεσμα το 99,9% της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ να απεικονίζεται σε ένα λογισμικό.

Ειδικότερα η ΓΑΙΑΟΣΕ δημιούργησε και έχει θέσει σε λειτουργία ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα on line στο οποίο καταγράφονται απευθείας τα αποτελέσματα από την αυτοψία κάθε ακινήτου, καθώς και το μίσθωμά του ή οι οφειλές του ενοικιαστή προς την ΓΑΙΑΟΣΕ. Παρότι στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας υπάρχουν ακίνητα μεγάλης αξίας, εν τούτοις οι εισπράξεις από την εκμετάλλευση τους είναι ιδιαίτερα μικρές.

Σύμφωνα με τον κ. Σχίζα αυτή την εποχή η εταιρεία διαχειρίζεται τις περίπου 450 ? 500 ενεργές μισθώσεις για τις οποίες το ύψος των συμφωνημένων μισθωμάτων ανέρχεται σε 3,1 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο οι εισπράξεις της εταιρείας το 2013 διαμορφώθηκαν μειωμένες κατά περίπου 600 χιλ. ευρώ λόγω των μισθωμάτων που δεν καταβάλλονται .

Η δυσπραγία από την πλευρά των μισθωτών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε κάποιες περιπτώσεις υποχρεώνει την ΓΑΙΑΟΣΕ να προχωρήσει σε δικαστική διεκδίκηση των οφειλών. Μάλιστα σε κάποια ακίνητα έχουν ήδη γίνει εξώδικα ενώ σε άλλα έχουν εκδοθεί εντολές πληρωμών. Τις περισσότερες φορές, όμως, καταβάλλεται προσπάθεια να γίνουν διακανονισμοί για την πληρωμή των οφειλών. Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι υποθέσεις που καταλήγουν σε μείωση των ποσών στα ενοίκια, καθώς διαπιστώνεται αδυναμία των οφειλετών να πληρώσουν. Οι μειώσεις φτάνουν το 20% στα αρχικά ενοίκια και πολλές φορές αν ο ενοικιαστής εξοφλεί το μίσθωμα μπορεί να φτάσει και το 30%. Παράλληλα η ΓΑΙΑΟΣΕ, αυτή την εποχή έχει προκηρύξει διαγωνισμούς για την ενοικίαση των εξής ακίνητων:
Το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Ελαίας (Μπούζι) Μεσσηνίας, εμβαδού 112 τ.μ. περίπου με περιβάλλοντα χώρο 100 τ.μ. Οι προσφορές πρέπει να κατατεθούν στα γραφεία της εταιρείας έως το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου.
Αποθήκη (εμπορευμάτων) εμβαδού 370 τ.μ. περίπου που βρίσκονται στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας. Κατάθεση προσφορών ως την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου.
Καφεστιατόριο εμβαδού 140 τ.μ. που βρίσκονται στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας. Κατάθεση προσφορών ως την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου.
Χώρο εντός του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πύργου Ηλείας, εμβαδού 95 τ.μ. περίπου. Κατάθεση προσφορών ως την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014.

"Η"