Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ελληνικός Σιδηρόδρομος: Οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Τα «Σ.Ν» φέρνουν σήμερα στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνικού σιδηρόδρομου με γραπτά και ηχητικά ντοκουμέντα.

Για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας , άγνωστες πτυχές της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνικού σιδηροδρόμου, μέσα από ηχογραφημένα και βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα που καταγράφηκαν σε ανύποπτο χρόνο.
Στόχος αυτών των αναρτήσεων είναι, να δώσουμε την δυνατότητα σε όλους, να προβληματιστούν και αναρωτηθούν τι έφταιξε που ο Ελληνικός σιδηρόδρομος βρέθηκε στην δύσκολη θέση που είναι σήμερα. Τι λάθη έγιναν και από ποιους; Μπορούσαν αυτά τα λάθη να αποφευχθούν; Αν ναι, γιατί δεν αποφεύχθηκαν; Ποιες σκοπιμότητες και ποιες παρεμβάσεις οδήγησαν τον ΟΣΕ σε χρεωκοπία; Ακούστηκαν οι φωνές εκείνες που μιλούσαν για λάθος πορεία; Ποια η ευθύνη των πολιτικών και των συνδικαλιστικών ηγεσιών; Πολλά τα ερωτήματα και ο κατάλογος χωρίς τελειωμό. Αν κάποιος παρακολουθήσει με προσοχή τα ηχητικά ντοκουμέντα είναι βέβαιο ότι θα αντλήσει συμπεράσματα που θα τον κάνουν να αναρωτηθεί: Γιατί; Τις απαντήσεις θα τις ανακαλύψει, μέσα από την αντιπαράθεση των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος και των διοικούντων τον σιδηρόδρομο.
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά, ξετυλίγοντας του «κουβάρι» των γεγονότων από μια χρονική αφετηρία.
Σεπτέμβριος του 1998. Ο πρώτος Διευθύνον Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Ιωάννης Μουρμούρης σε ομιλία του στο εργοστάσιο οχημάτων Θεσσαλονίκης, κάνει εκτενή αναφορά της κατάστασης που παρέλαβε κατά την θητεία του στον ενάμιση χρόνο στο τιμόνι του σιδηροδρόμου. Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ήταν αποκαλυπτικός. Οι εργαζόμενοι με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν την ομιλία του και τον χειροκροτούν θερμά. (Αν θέλετε να ακούσετε την ομιλία εκείνη πατήστε εδώ http://sidirodromikanea.blogspot.gr/2013/09/9-1998_9.html )
Τι συνέβη τέσσερις μήνες μετά και το κλίμα άλλαξε άρδην και οι εργαζόμενοι στράφηκαν κατά της ηγεσίας του σιδηροδρόμου; Γιατί στις 15 Ιανουαρίου του 1999 στον ίδιο χώρο ο κ. Μουρμούρης, δέχτηκε τις έντονες αποδοκιμασίες των συνδικαλιστών και των εργαζομένων; Τι εξόργισε τους εργαζόμενους; 

Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο με τις έντονες αποδοκιμασίες των εργαζομένων κατά την ομιλία του κ. Μουρμούρη, καθώς και ολόκληρη την μαγνητοφωνημένη ομιλία του. Επίσης, ακούστε τι απάντησε ο τότε πρόεδρος της Π.Ο.Σ.



Ακούστε την αποκαλυπτική συνομιλία του κ. Μουρμούρη με τον διαχειριστή των «Σ.Ν», τον διάλογο με τους εργαζόμενους αλλά και τους συνταξιούχους σιδηροδρομικούς, λίγα λεπτά μετά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.



Κάντε κλικ στην φωτογραφία, για να διαβάσετε τι έγραφε ο τύπος εκείνη την εποχή.



Σ.Σ: Οι λέξεις μετατάξεις, απολύσεις και ελλείμματα κάτι θυμίζουν στους σιδηροδρομικούς! Όχι για τίποτε άλλο, αλλά για να μην θεωρούν κάποιοι, ότι είναι  κεραυνός εν αιθρία, τα όσα συμβαίνουν σήμερα στον Ο.Σ.Ε.