Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Επόμενη στάση: αξιολόγηση από ιδιώτη

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις απολύσεις προσωπικού και τη συγχώνευση των κατασκευαστικών και συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ. Το πράσινο φως ανάβει χθεσινή απόφαση του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η οποία προβλέπει την πρόσληψη ιδιώτη συμβούλου από το υπουργείο, με απροσδιόριστη προς το παρόν αμοιβή, προκειμένου να προχωρήσει στην αξιολόγηση των δομών λειτουργίας συνολικά 14 ΔΕΚΟ, εποπτείας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που απασχολούν συνολικά 13.000 υπαλλήλους.
Συγχώνεση ΔΕΚΟ του υπουργείου Μεταφορών και προσεχώς απολύσειςΣτις υπό αξιολόγηση ΔΕΚΟ περιλαμβάνονται και οι συγκοινωνιακοί φορείς του λεκανοπεδίου Αττικής, για τις οποίους δεν προβλέπονται περαιτέρω συγχωνεύσεις, ενώ πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν ότι η κατεύθυνση είναι να γίνουν στις συγκοινωνίες από ελάχιστες έως καθόλου απολύσεις προσωπικού, ανάλογα βέβαια και με τις συνδικαλιστικές αντιδράσεις και τον κίνδυνο να παραλύσει η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων.
Το βάρος των εξελίξεων πέφτει στις λεγόμενες κατασκευαστικές ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών, για ορισμένες από τις οποίες έχει δρομολογηθεί ήδη διαδικασία συγχώνευσης (ΟΣΚ Α.Ε., ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. και ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική Α.Ε., ενοποιούνται στην Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.).
Εκτιμάται ότι θα πέσει μεγάλο «μαχαίρι» και στο προσωπικό των συγκεκριμένων εταιρειών. Η πλευρά του κ. Χρυσοχοΐδη δεν αποδέχεται ότι θα γίνουν στο συγκεκριμένο τομέα περί τις 1.300 απολύσεις, στο πλαίσιο των σχετικών μνημονιακών υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη, οι ΔΕΚΟ εποπτείας του που μπαίνουν στο τούνελ της αξιολόγησης είναι οι 1) Αττικό Μετρό Α.Ε., 2) Εγνατία Οδός Α.Ε., 3) Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. (ΟΣΚ Α.Ε., ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ, Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.), 4) Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων Α.Ε. (ΤΕΟ Α.Ε.), 5) Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ Α.Ε.), 6) Ινστιτούτο Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Μελών ΤΕΕ Α.Ε. (ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ), 7) Γαία ΟΣΕ, 8) Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας Α.Ε. (ΟΣΕ), 9) Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Α.Ε. (ΟΑΣΑ ΑΕ), 10) Εργα ΟΣΕ Α.Ε. (ΕΡΓΟΣΕ), 11) Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΟΣΥ), 12) Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑΣΥ), 13) ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., 14) Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε. (ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε.). Σημειώνεται ότι η διαδικασία πρόσληψης ιδιώτη συμβούλου ανατίθεται σε διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων.