Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Μπλόκο της ΥΠΑ στους Τούρκους τουρίστες.

Σταδιακή επαναφορά των δρομολογίων των τρένων, προς στις βαλκανικές χώρες,  από το καλοκαίρι του 2014.

«Φρένο» στη δυναμική αύξηση του ρεύματος Τούρκων επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη βάζουν η ΥΠΑ και η υπάρχουσα διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας που θέτει περιορισμούς στον αριθμό των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απάντησε αρνητικά στο αίτημα των Τουρκικών Αερογραμμών για δρομολόγηση και δεύτερης καθημερινής πτήσης στη γραμμή Κωνσταντινούπολη - Θεσσαλονίκη, που θα διπλασίαζε (από 7 σε 14) τις εβδομαδιαίες συνδέσεις μεταξύ των δύο πόλεων.
Η διοίκηση Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης, η οποία «άνοιξε» την πόλη στους εξ ανατολών γείτονες, με αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό των διανυκτερεύσεών τους την τελευταία τριετία, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την εξέλιξη που ανακόπτει τη δυναμική περαιτέρω αύξηση του συγκεκριμένου «ρεύματος».

«Πρόκειται για μια απόφαση που στερεί τη Θεσσαλονίκη από τη φυσική δεξαμενή επισκεπτών της αλλά και από έσοδα εκατομμυρίων σε μια κρίσιμη για τη χώρα εποχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως η συγκεκριμένη άρνηση, σε συνδυασμό με τη διακοπή εδώ και πάνω από έναν χρόνο της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης αποκόπτει τελείως τη Θεσσαλονίκη από το τουριστικό ρεύμα εξ Ανατολής.
Σε ό,τι αφορά τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, που έχει διακοπεί όπως και οι συνδέσεις με Σκόπια και Βουλγαρία, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει προαναγγείλει τη σταδιακή επαναφορά τους από το καλοκαίρι του 2014. Σύμφωνα με στοιχεία των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης, οι διανυκτερεύσεις Τούρκων επισκεπτών στην πόλη, που ήταν 25.000 το 2010, εκτοξεύτηκαν στις 49.000 το 2012 και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 75.000 το 2013.

Την περασμένη εβδομάδα φιλοξενήθηκαν και περιηγήθηκαν για ένα τριήμερο στη Θεσσαλονίκη 14 από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες της γειτονικής χώρας, στο πλαίσιο ταξιδιού εξοικείωσης (fam trip) που διοργάνωσε η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Η γενική γραμματέας της Ενωσης Τουριστικών Πρακτορείων της Τουρκίας (Tursab), Γκ. Οζάλπ, προέβλεψε νέα αύξηση του τουριστικού ρεύματος, γιατί, όπως είπε, η «Νύμφη του Θερμαϊκού» έχει αρκετά κοινά στοιχεία με την Κωνσταντινούπολη, γεγονός που την καθιστά αγαπημένο προορισμό για τους συμπατριώτες της.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Ethnos.gr