Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Λιώνουν οι πάγοι για ενέργεια - ΟΣΕ

Ο ΛΑΒΡΟΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στο σπάσιμο του πάγου που έχει ακινητοποιήσει τις ελληνορωσικές σχέσεις την τελευταία τουλάχιστον τετραετία, προσδοκά η Αθήνα από την πρώτη στη διάρκεια της θητείας του επίσκεψη στην Ελλάδα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για συνομιλίες με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.
Οι Ευ. Βενιζέλος και Σ. Λαβρόφ θα υπογράψουν συμφωνίες για την ενίσχυση της Συνεργασίας σε Θέματα Κινητικότητας
Ο Σ. Λαβρόφ ήρθε χθες το βράδυ στην Αθήνα και σήμερα, εκτός των συνομιλιών που θα έχει, θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην αγλαή εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 185 χρόνων από την ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας.

Για την Αθήνα η επίσκεψη Λαβρόφ είναι κομβικής σημασίας, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα για τη γεφύρωση του ρήγματος στις παραδοσιακά άριστες ελληνορωσικές σχέσεις, που για μεγάλο διάστημα είχαν υπονομευτεί από ένα κλίμα καχυποψίας και δυσπιστίας, που κόστισε διπλωματικά αλλά και οικονομικά στην Ελλάδα.

Η Ρωσία και οι μεγάλες, κρατικές κυρίως, επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών αποτελούν παραδοσιακά τους πιο ελκυστικούς επενδυτές, λόγω και των μεγάλων ταμειακών διαθέσιμων, και η πολιτική ψυχρότητα με τη Μόσχα ευθυνόταν σε μεγάλο βαθμό και για την «αποχή» των Ρώσων επενδυτών από την Ελλάδα.

Στην αφετηρία επανεκκίνησης των ελληνορωσικών σχέσεων, στην κορυφή της ατζέντας του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, όπως ανέφερε το ίδιο το ρωσικό ΥΠΕΞ, θα βρεθεί η συνεργασία με την Ελλάδα στο πλαίσιο και της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το Α΄Εξάμηνο του 2014, περιφερειακά ζητήματα όπως η Συρία, η Αίγυπτος, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κατάσταση στα Βαλκάνια, όπου, όπως αναφέρουν οι Ρώσοι, υπάρχει μεγάλη σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόσκληση
Σε πολιτικό επίπεδο η Αθήνα προσβλέπει σε μια πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και κατόπιν του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, που έτσι σε ανώτατο επίπεδο πλέον θα αποκατασταθεί η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων.

Ομως για την Αθήνα παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό το να πείσει τη Μόσχα για τις καθαρές προθέσεις της, παρά τα όσα συνέβησαν και στο πρόσφατο παρελθόν με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

Το ενδιαφέρον της Gazprom για τη ΔΕΠΑ δεν έχει μειωθεί, αλλά φυσικά οι συνθήκες δεν είναι πια ίδιες καθώς οι σχέσεις του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού με την ΕΕ και ειδικά την Κομισιόν, που έχει ξεκινήσει και νομική διαδικασία εναντίον της, έχουν επιδεινωθεί, ενώ δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες για αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, όπως επιθυμεί η ρωσική πλευρά.

Η ενεργειακή συνεργασία πάντως (και στο πλαίσιο αυτό και η ώθηση των συζητήσεων με την Gazprom για μείωση των τιμών του παρεχόμενου φυσικού αερίου) είναι το ένα μεγάλο κεφάλαιο της οικονομικής συνεργασίας.

Για την Αθήνα όμως εξαιρετικής σημασίας είναι και η ουσιαστική εμπλοκή των Ρωσικών Σιδηροδρόμων στην αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ, και δεν είναι τυχαίο ότι στην επίσκεψή του ο κ. Λαβρόφ συνοδεύεται και από τον επικεφαλής της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας σιδηροδρόμων, Β. Γιακούνιν, ο οποίος μάλιστα προΐσταται του «Κέντρου Εθνικής Δόξας» και του «Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου» που οργάνωσαν την εκδήλωση στη μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια.

Στο υπουργείο Εξωτερικών οι κ. Βενιζέλος και Λαβρόφ θα υπογράψουν συμφωνίες για την ενίσχυση της Συνεργασίας σε Θέματα Κινητικότητας (για τη διευκόλυνση των θεωρήσεων για τους Ρώσους πολίτες), Κοινή Δήλωση με την οποία οι δυο υπουργοί εκφράζουν τη βούλησή τους για προώθηση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς και για την καλύτερη προετοιμασία των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2016 ως έτους Ελλάδας στη Ρωσία και έτους της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τα έτη 2014-2016 αλλά και το Μορφωτικό Πρόγραμμα, κείμενα που θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικά οι Ρώσοι.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ



TO ΠΡΟΣΟΠΟ
Βλ. Γιακούνιν

Ο άνθρωπος δίπλα στον Πούτιν
Ισχυρός παράγοντας στη Ρωσία, που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και ανήκει στους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στον Πούτιν, ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων, είναι ο βασικός εκφραστής του ρωσικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, έχοντας μακρά θητεία σε καίριες θέσεις στην κυβέρνηση της Ρωσίας, βρίσκεται τα τελευταία επτά χρόνια στο τιμόνι του κολοσσιαίου Οργανισμού των Ρωσικών Σιδηροδρόμων.

Πρώην αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση της Ρωσίας κατά την περίοδο 2000-2003, το όνομα του οποίου μάλιστα είχε σχετιστεί και με τη δράση της σοβιετικής KGB, ο Γιακούνιν ανήκει στο στενό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ενδεικτικό μάλιστα των ισχυρών δεσμών που συνδέουν τους δύο άντρες είναι η προ δεκαπενταετίας δημιουργία μιας σύμπραξης με την επωνυμία «Ozero», στην οποία βασικοί μέτοχοι ήταν όσοι διέθεταν εξοχική κατοικία (ντάτσα) σε ένα από τα ακριβότερα θέρετρα κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Στα πρόσωπα αυτών που συμμετείχαν στην κοινοπραξία εκείνη αναγνωρίζει κανείς σήμερα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στη ρωσική πολιτική σκηνή, αλλά και ορισμένους από τους ισχυρότερους Ρώσους επιχειρηματίες.

"Εθνος"