Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Εμπορευματικό κόμβο δημιουργεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ως εμπορευματικός κόμβος (hub) για τη σιδηροδρομική μεταφορά φορτίων στη Βόρεια Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην Τουρκία σχεδιάζεται να λειτουργήσει η Θεσσαλονίκη μέσα στο επόμενο εξάμηνο.


Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Αυτό έκανε γνωστό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ. Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, στο πλαίσιο των εργασιών του εξαγωγικού συνεδρίου Export Summit II, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Ειδικότερα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει συμφωνήσει με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ώστε 26 μεγάλες εταιρείες-μέλη του να στέλνουν φορτία μέσω σιδηροδρόμου στη Βόρεια Ελλάδα (στη γραμμή Πειραιάς-Θριάσιο-Σίνδος-παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός-λιμάνι Θεσσαλονίκης), με την προοπτική εξαγωγής, στη συνέχεια, προς την Τουρκία, τις χώρες της Βαλκανικής, της Βαλτικής και τη Ρωσία. Μάλιστα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται σε συνομιλίες και με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ώστε να καλύπτεται η γραμμή της επιστροφής από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και να είναι βιώσιμη η δρομολόγηση της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας σε καθημερινή βάση.
Η σιδηροδρομική μεταφορά είναι ένας από τους βασικότερους κρίκους στις εφοδιαστικές αλυσίδες: έτσι, η σωστή (ή μη) λειτουργία του σιδηροδρόμου έχει άμεση επίπτωση στην εξαγωγική προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
Όσοι δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της διαμεταφοράς και των logistics διαπιστώνουν καθημερινά την προβληματική λειτουργία του ελληνικού σιδηροδρόμου ως προς το κόστος, τον χρόνο και τη συνέπεια στα δρομολόγια -κάτι που αναφέρθηκε τόσο στην ημερίδα του Ελληνορωσσικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, όσο και στο πλαίσιο του τριήμερου συνεδρίου Export Summit II, που ολοκληρώνεται σήμερα.

ΡΙΧΝΕΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 20% ΤΑ ΚΟΣΤΗ Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέσα στο επόμενο διάστημα η εταιρεία βγαίνει ανταγωνιστικά στην αγορά, προσφέροντας αρχικώς κόστη χαμηλότερα κατά 20% απ’ ό,τι οι εταιρείες οδικών μεταφορών. Σε δεύτερη φάση, εφόσον αυξηθεί το μεταφορικό φορτίο και ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση (το 2014 για το τμήμα Αθήνα-Τιθορέα και το 2017 για όλο τον άξονα), οι τιμές θα φτάσουν να είναι χαμηλότερες κατά 50%.
Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ γνωστοποίησε ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα δρομολογηθεί τακτικό cargo τραίνο (με εμπορικές αμαξοστοιχίες) από τη Θεσσαλονίκη προς την Αλεξανδρούπολη, σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό το δρομολόγιο, σε συνεννόηση με τους τουρκικούς σιδηρόδρομους, θα φτάνει στο Πύθιο και από εκεί έως την Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, δύο φορές την εβδομάδα θα δρομολογηθεί block train από τη Θεσσαλονίκη προς τη Σόφια και καθημερινή αμαξοστοιχία από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια και το Βελιγράδι.
«Εμείς δημιουργούμε το hub για εμπορεύματα στη Θεσσαλονίκη. Μετά την ιδιωτικοποίηση, ο επενδυτής μπορεί να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν, για να δημιουργήσει ακόμη ένα hub στην κεντρική Ευρώπη, ενώ ένα επιπλέον κέντρο θα μπορούσε να δημιουργηθεί στα Βαλκάνια», πρόσθεσε ο κ. Ζηλιασκόπουλος.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΒ-GOOGLE ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Τη συνεργασία τους για τη στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων ανακοίνωσαν χθες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και η Google, με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας σύγχρονης διαδικτυακής πλατφόρμας εκπαίδευσης, πληροφόρησης και υποστήριξης των εξωστρεφών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιουργεί ο ΣΕΒ, με την υποστήριξη της αμερικανικής εταιρείας, αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών τής Google σε μια σειρά ενεργειών (e-learning, δημιουργία και διαχείριση ψηφιακού περιεχομένου, εξ αποστάσεως συμβουλευτική υποστήριξη από μέντορες και εμπειρογνώμονες, video conferencing, δημιουργία ομάδων εργασίας, πρόσβαση σε χρήσιμο πληροφοριακό υλικό, αξιοποίηση cloud κ.ά.).
Η πλατφόρμα θα είναι αρχικώς διαθέσιμη στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για την εξωστρέφεια «Export Expert» του ΣΕΒ (περίπου 200 εξωστρεφείς επιχειρήσεις), ενώ στη συνέχεια θα υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες τού συνδέσμου για τη νεανική επιχειρηματικότητα (περίπου 90 επιχειρηματικές ομάδες νέων επιστημόνων) και την καινοτομία (περίπου 200 επιχειρήσεις), όπως και άλλες δράσεις που αναπτύσσει ο ΣΕΒ προς τα μέλη του.