Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Τόμσεν: “Ξεκολλήστε” τις αποκρατικοποιήσεις πουλήστε τρένα, λιμάνια, ΔΕΠΑ και ύδρευση

Του Κωστή Πλάντζου

Ως προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση των δανείων θέλει να θέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις αποκρατικοποιήσεις της Τρόικα, όπως έπραξε κατά τον προηγούμενο έλεγχο το Μάιο για τις διαθεσιμότητες - απολύσεις στο Δημόσιο.
Στο πλαίσιο αυτό συνάντηση που είχαν το απόγευμα η Ομάδα Τόμσεν με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, με μοναδικό σκοπό να πιέσουν για να ξεκολλήσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος κ.Εμίρης θα παρουσίασε στους ελεγκτές την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες καθώς, μαζί με τα αναμενόμενα έσοδα από τον ΟΠΑΠ, διαφαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος που είχε τεθεί για έσοδα 1,5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος της χρονιάς.
Ωστόσο οι ελεγκτές θέλουν από τώρα να βάλουν τις βάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις του 2014, από τις οποίες επιδιώκεται να εισπραχθούν περί τα 3,8 δισ. ευρώ. Ανησυχούν έντονα γιατί παραμένει «ακέφαλο» το ΤΑΙΠΕΔ μετά την απομάκρυνση Σταυρίδη και δεν μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα το ΔΣ του Ταμείου, για να προχωρήσει σε επόμενες κινήσεις.
Από τις επισκέψεις και επαφές που είχαν από την περασμένη εβδομάδα όμως τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών, φάνηκε πως έρχονται διαβασμένοι και αποφασισμένοι να πιέσουν για ένα μεγάλο κύμα αποκρατικοποιήσεων, από τις αρχές του 2014 κιόλας, ώστε να διασφαλιστούν οι εισπράξεις των 3,8 δισ.
Για το σκοπό αυτό ζητούν να δουν τα σχέδια πώλησης για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, τα λιμάνια και τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.