Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Προαστιακός. Αφέθηκε στην τύχη του

    Τριτοκοσμικές εικόνες επικρατούν στους σταθμούς της Παλλήνης, της Κάντζας και του Κορωπίου, που εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες επιβάτες του προαστιακού και του μετρό από την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων.

Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες, οι γύρω χώροι ξεχειλίζουν από παρκαρισμένα αυτοκίνητα που καταλαμβάνουν δρόμους, πεζοδρόμια, αδόμητα οικόπεδα, ακόμη και τις ράμπες για πεζούς και άτομα με ειδικές ανάγκες. Από την ημερήσια διάταξη δεν λείπουν καταγγελίες για κλοπές αλλά και φθορές στα αφύλακτα οχήματα.
 

Εικόνες εγκατάλειψης υπάρχουν όμως και μέσα στους σταθμούς. Και στις τρεις περιπτώσεις δεν λειτουργούν τα ασανσέρ και οι κυλιόμενες σκάλες, με αποτέλεσμα μητέρες με παιδιά στο καροτσάκι και ηλικιωμένοι να ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες μέσα στη ζέστη. Αναγνώστης της εφημερίδας, που περιέγραψε τις εικόνες, μας μίλησε ακόμη και για ασανσέρ με σπασμένο τζάμι.

Οι τρεις σταθμοί είχαν δοθεί στο επιβατικό κοινό στα μέσα του 2004, αλλά σχεδόν μία δεκαετία μετά δεν έχουν παραληφθεί επίσημα από την ΕΡΓΟΣΕ, που είχε την ευθύνη για την κατασκευή των έργων. Οι καθυστερήσεις παραλαβής είναι πάγια τακτική σε μεγάλα έργα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε συνδυασμό με την αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών, αποτελούν άλλοθι για την ανύπαρκτη συντήρηση των σταθμών.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τους αρμόδιους που παραδέχτηκαν ότι δέχονται πάνω από 30 τηλεφωνικά παράπονα την ημέρα. Μας ενημέρωσαν ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί δεν προέβλεπαν χώρους στάθμευσης στους τρεις σταθμούς. Πρόσφατα, όμως, εντοπίστηκαν αδόμητα ακίνητα του Δημοσίου όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οργανωμένοι χώροι στάθμευσης. Πρόκειται για ακίνητο 10 στρεμμάτων στην Κάντζα και 1,8 στρέμμ. στην Παλλήνη, ενώ δύο χώροι 9 και 4 στρεμμ. βρίσκονται στο Κορωπί.

Χ.ΤΖ.


Πηγή «Εφημερίδα των συντακτών»