Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Μπορεί και πρέπει να ξανασφυρίξει το τρένο...

Γράφει ο  Δημήτρης Πλεμμένος
Ξεκίνησε ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών για να λειτουργήσει και πάλι -έστω προσωρινά- η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμάτας – Μεσσήνης με αφορμή το Νησιώτικο πανηγύρι. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ανοιχτή επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ζητώντας να δρομολογηθούν συρμοί από τις 20 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέπτες του πανηγυριού.
Κάτι δηλαδή που γινόταν και παλαιότερα.
Η παραπάνω κίνηση σε συνδυασμό με την σημαντική ανταπόκριση που έχουν το τελευταίο διάστημα οι διάφορες εκδρομές που διοργανώνει στη Νότια Πελοπόννησο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εξακολουθούν να δείχνουν ότι όχι μόνο ο κόσμος αγαπάει το σιδηρόδρομο, αλλά και ότι υπάρχουν πραγματικά σημαντικές προοπτικές.
Μάλλον έχει έρθει η ώρα, περισσότερο από ποτέ, ώστε να κινηθεί μία οργανωμένη διαδικασία πιθανόν υπό τον συντονισμό των Φίλων του Σιδηροδρόμου, που τόσα έχουν προσφέρει διαχρονικά, με σκοπό την επαναλειτουργία του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου. 
Ατομα που ασχολούνται και φυσικά γνωρίζουν αρκετά επί του θέματος, σημειώνουν ότι τα οφέλη της επαναλειτουργίας του δίκτυου, έστω και σε τοπικό επίπεδο είναι περισσότερα από τις δυσκολίες.
Το να αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα οικονομικό και οικολογικό μέσο, το οποίο αν λειτουργήσει θα δημιουργήσει και κάποιες -λίγες έστω- θέσεις εργασίας είναι ουσιαστικά περιττό, αφού πρόκειται για γνωστά πράγματα.
Αυτό που όμως πρέπει να τονιστεί είναι ότι μία πιθανή επαναλειτουργία του τρένου μπορεί υπό προϋποθέσεις να ενταχθεί στο τουριστικό πακέτο της Μεσσηνίας. Στα λόγια φυσικά όλα καλά και εύκολα είναι.
Για να διαπιστωθεί όμως το πόσο εφικτό είναι αυτό και το πώς θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις από εδώ και πέρα, θα πρέπει μία ομάδα εργασίας, αποτελούμενη κατά βάση από γνώστες του θέματος, πέρα από "γνωστούς – άγνωστους" αιρετούς, να καταγράψει όλα τα δεδομένα και να καταθέσει δημοσίως το... πόρισμα.
Το τρένο πάντως μπορεί και πρέπει να ξανασφυρίξει αρχικά εντός Μεσσηνίας και στη συνέχεια και σε άλλα μέρη της Πελοποννήσου. Σε συνδυασμό με τον αυτοκινητόδρομο μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην περιοχή, ακόμα και μέσα στους σκοτεινούς
καιρούς της κρίσης.

eleftheriaonline.gr