Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ενώπιον δικαστή ο οδηγός του μοιραίου τρένου του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα

Τους 79 έφθασαν οι νεκροί της τραγωδίας

Ενώπιον δικαστή οδηγείται την Κυριακή ο οδηγός του τρένου οποίος φέρεται να είναι ο βασικός υπαίτιος για το τρομακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε την Τετάρτη στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, προκαλώντας ως τώρα τον θάνατο 79 ανθρώπων.


Ο 52χρονος Φρανσίσκο Χοσέ Γκαρσόν Αμο, αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των αστυνομικών την Παρασκευή όσο νοσηλευόταν σε νοσοκομείο και η υπόθεση πέρασε στη Δικαιοσύνη. Αφού έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο το Σάββατο, ο Γκαρσόν οδηγήθηκε στο κρατητήριο και την Κυριακή ήταν προγραμματισμένο να καταθέσει ενώπιον δικαστή για τα αίτια της χειρότερης σιδηροδρομικής τραγωδίας που έχει σημειωθεί στην Ισπανία από το 1944.

Ηδη από την επομένη της καταστροφής, ισπανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι ο ίδιος ο οδηγός είχε εξομολογηθεί σε συνομιλία του μέσω ασυρμάτου με τον σταθμάρχη της πόλης της Γαλικίας ότι το τρένο έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα που έφτανε τα 190 χλμ./ω ενώ το επιτρεπτό όριο στη μοιραία στροφή ήταν τα 80 χλμ./ω.

Ο δικαστής θα αποφασίσει για το είδος των κατηγοριών που θα απαγγελθούν στον 52χρονο οδηγό. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, ωστόσο, ο Χόρχε Φερνάντεζ Ντίαζ προεξόφλησε το Σάββατο ότι ο Γκαρσόν Αμο πιθανότατα θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για φόνο εξ αμελείας κατά συρροήν. 

Η κατάθεση του οδηγού γίνεται ενώ ένας ακόμη βαριά τραυματίας, αμερικανός υπήκοος, υπέκυψε στα τραύματά του την Κυριακή, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 79 - οκτώ είναι ξένοι υπήκοοι. 

Την ίδια ώρα το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα κηδεύει τους νεκρούς ενώ αμέτρητοι απλοί πολίτες καταθέτουν λίγα λουλούδια στον τόπο της τραγωδίας.

ΤΑ ΝΕΑ