Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Έως τον Ιούλιο σε κυκλοφορία οι νέοι συρμοί του Μετρό!

To δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου αναμένεται να τροχοδρομήσουν οι νέοι, κορεάτικης καταγωγής, συρμοί του Μετρό. Οι συρμοί θα εγκαινιαστούν με τη λειτουργία των τεσσάρων νέων σταθμών στην επέκταση προς το Ελληνικό (Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό).

Του Φώτη Φωτεινού


Ωστόσο, η λειτουργία των νέων σταθμών θα είναι “συγκοινωνιακά” ημιτελής, καθώς λείπουν τα πάρκινγκ!  Αν και στην περίπτωση του Ελληνικού και της Ηλιούπολης υπήρχε πρόβλεψη για παρκινγκ, αυτή ακυρώθηκε, καθότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις εισφέρονται στην, προς πώληση, περιοχή του Ελληνικού.
Σύμφωνα με συγκοινωνιολόγους πρόκειται για “μεγάλη ολιγωρία”, καθώς οι τέσσερις νέοι σταθμοί υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετούν 80.000 επιβάτες ημερησίως. Ήδη, οι δήμοι Αργυρούπολης και Ελληνικού φωνάζουν για τα πάρκινγκ, ζητώντας παράλληλα επαρκείς τροφοδοτικές γραμμές λεωφορείων.
Όσον αφορά τους νέους συρμούς του Μετρό, πρόκειται για 17 συρμούς των έξι βαγονιών, οι οποίοι κατασκευάστηκαν στη Νότια Κορέα από την κοινοπραξία Hyundai Rotem – Hanwha. Συνολικά, κόστισαν 155 εκατ. ευρώ και η προμήθειά τους έγινε για τις επεκτάσεις του Μετρό, όχι μόνο προς το Ελληνικό, το Χαϊδάρι και το Περιστέρι, αλλά κυρίως για την επέκταση προς τον Πειραιά, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2017.

Με μέγιστη ταχύτητα τα 80 χλμ/ώρα, διαθέτουν έξυπνο σύστημα ελέγχου εκκίνησης, διατήρησης σταθερής ταχύτητας και επιβράδυνσης από τον έναν σταθμό στον άλλον, προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια.
Κύριο χαρακτηριστικό των οικολογικών βαγονιών είναι ότι έχουν βαφτεί με υδατοδιαλυτά χρώματα. Ο κλιματισμός είναι ισχυρότερος και αναβαθμισμένος σε όλα τα βαγόνια, τα οποία θα κινούνται με λιγότερο θόρυβο στο δίκτυο και με κινητήρες κλειστού τύπου. Οι χειρολαβές θα είναι περισσότερες, ενώ τα καθίσματα έχουν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση. Ωστόσο, θα εξυπηρετούν 28 λιγότερους επιβάτες, σε σύγκριση με τα σημερινά βαγόνια.
Οι νέοι συρμοί δεν θα εκτελούν δρομολόγια από την “Δουκ. Πλακεντίας” έως το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα εάν θα λειτουργούν οι κάμερες ασφαλείαςεντός των συρμών.