Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ικόνιο – Θριάσιο: Εγκαινιάζεται αύριο, κατασκευαζόταν από το 2000!

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2000 και παραδίδεται το… 2013! Κι όλα αυτά για μόλις 17 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου. Ο λόγος για την σύνδεση του λιμένα Ικονίου με το Θριάσιο, η οποία εγκαινιάζεται αύριο, σηματοδοτώντας την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ της TΡΑΙΝΟΣΕ και των Hewlett Packard και Cosco.

    Στην τελετή των εγκαινίων αναμένεται ότι θα παραστούν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης. Μεθαύριο θα υπογραφτεί η εμπορική συμφωνία μεταξύ των Cosco και HP, παρουσία του Πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά και ανώτατων στελεχών των εταιρειών.  
Η συμφωνία προβλέπει, σε πρώτη φάση, τη δρομολόγηση δυο τρένων την εβδομάδα από τον Πειραιά προς την Τσεχία, όπου διατηρεί εργοστάσιο η HP. Εφόσον τηρηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τότε θα αυξηθούν τα δρομολόγια, όσο και οι δυνητικοί πελάτες της ελληνικής σιδηροδρομικής εταιρείας (Dell, Lenovo), πάντοτε με την συνεργασία της Cosco.
Υπολογίζεται ότι η συμφωνία αυτή θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών, δίνοντας διέξοδο προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα για τα εμπορεύματα που φτάνουν στη χώρα μας, από και προς το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο δεν διέθετε σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Ήδη n ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχωρά σε συμφωνίες με χώρες, όπως n Βουλγαρία, n Ρουμανία, n Σλοβενία και τα Σκόπια, που βάσει της νομοθεσίας τους, μπορούν να αδειοδοτήσουν μία σιδηροδρομική ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, έτσι ώστε να μπορεί να διεξάγει εμπορευματικές μεταφορές και στα γειτονικά κράτη, μεγιστοποιώντας τα μεγέθη της.    
Φώτης Φωτεινός