Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Με νόμο και επί-ταξη απειλούν τους απεργούς


Με επίταξη και απόλυση απειλούνται όσοι από τους εργαζομένους των «Σταθερών Συγκοινωνιών» (ΣΤΑΣΥ, δηλαδή Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ) δεν προσέλθουν στην εργασία τους.
Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, τονίζοντας ότι δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή του συνόλου των συνεπειών του νόμου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων και επίταξης.

Ωστόσο αποστάσεις από το μέτρο της επίταξης έλαβαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.
Ανάβουν τα αίματα
Η αντιπαράθεση μεταξύ των απεργών και του υπουργείου Μεταφορών έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις, έπειτα και από την εισαγγελική παρέμβαση που διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους. Ετσι, ακινητοποιημένο θα μείνει το Μετρό, ενώ στάση εργασίας από τις 12 έως τις 4 θα πραγματοποιήσουν ΗΣΑΠ και Τραμ. Για την Πέμπτη, στάση εργασίας από τις 12 έως τις 5 έχουν εξαγγείλει λεωφορεία και τρόλεϊ. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα (ήδη ανακοινώθηκαν στάσεις εργασίας για τις 29 Ιανουαρίου και 24ωρη απεργία στις 31 Ιανουαρίου).
Τα συνδικάτα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και του σιδηροδρόμου δημιουργούν ενιαίο μέτωπο απέναντι στο υπουργείο Μεταφορών, διαμαρτυρόμενα για την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.
Κοινή επιτροπή
Χθες, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών πραγματοποίησαν ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστές από τον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη ΣΤΑΣΥ, την ΟΣΥ, την ΕΡΓΟΣΕ, τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ για το συντονισμό της περαιτέρω δράσης. Το γεγονός ότι στον απεργιακό χορό μπαίνουν πλέον ΓΣΕΕ και Εργατικά Κέντρα προσδίδει ξεκάθαρα πολιτική διάσταση στη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων.
Τα συνδικάτα αποφάσισαν να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή εργασίας, και εάν προχωρήσει το υπουργείο Μεταφορών στο μέτρο της επίταξης, τότε το σύνολο των συνδικάτων θα προχωρήσει άμεσα σε κινητοποιήσεις.
Ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος κάλεσε μέσω δημοσίων παρεμβάσεων τους εργαζομένους να λήξουν τις κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας εκτίμησε ότι οι απεργίες του Ιανουαρίου θα επιφέρουν διαφυγόντα έσοδα άνω των 10 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται η προσπάθεια που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα για την αποφυγή των αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων.


ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ