Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ανακοίνωση της ΠΑΣΚ Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος



Η κατ’ εφαρμογή των μνημονίων, ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες της ΠΑΣΚ-Σ. Για το λόγο αυτό, από την πρώτη κιόλας στιγμή η ΠΑΣΚ-Σ, η μεγάλη παράταξη των εργαζομένων, έκανε καθαρή την αντίθεση και τη διαφωνία της με την πολιτική των μνημονίων, πολιτική που επέβαλαν οι κυρίαρχες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

    
Έχουμε αντίθεση προς τα κυβερνητικά μέτρα όχι από αντικυβερνητική υποχρέωση, ούτε από πολιτική συνήθεια, αλλά γιατί οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών πήραν την ευθύνη να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με την κοινωνία του μόχθου και της εργασίας.
       Γιατί εισάγουν τους εργαζόμενους σ’ ένα κοινωνικό τοπίο με καταργημένες όλες τις εργασιακές κατακτήσεις ακόμα και τις πιο απλές.
       Γιατί τη χώρα δεν συγκροτούν άψυχα αντικείμενα, στατιστικές και αριθμοί. Τη συγκροτούν άνθρωποι, πολίτες, εργαζόμενοι που μοχθούν σκληρά, που δεν απομυζούν παρασιτικά τον πλούτο της, αλλά τον δημιουργούν.
       Η ΠΑΣΚ-Σ είναι η συνδικαλιστική παράταξη, η οποία προσδιορίζεται και εντάσσεται στο προοδευτικό – δημοκρατικό σοσιαλιστικό κίνημα της χώρας μας. Εκφράζει στα πλαίσια των διακηρυγμένων στόχων και αρχών της τις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας.
      Η ΠΑΣΚ-Σ, η μεγάλη παράταξη των εργαζομένων, πρώτη υπερέβη τα κομματικά σύνορα και κατέστησε την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, από υπόθεση μικρών προπαγανδιστικών κύκλων, εφαρμοσμένη πρακτική στο Συνδικαλιστικό Κίνημα. Η ΠΑΣΚ-Σ δεν δέχεται μαθήματα αυτονομίας. Παραδίδει μαθήματα αυτονομίας και σεβασμού στην αυτόνομη στρατηγική του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Το έκανε στο παρελθόν, το κάνει με ευθύνη και καθαρότητα και σήμερα.
      Χωρίς να κρύψουμε ποτέ τις κομματικές επιλογές μας έχουμε αποδείξει ότι αυτές δεν μας δεσμεύουν και δεν μας καθοδηγούν όταν βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας.
       Το αποδείξαμε στο παρελθόν παραδίδοντας τις κομματικές μας ταυτότητες το αποδεικνύουμε και σήμερα καταδικάζοντας δηλώσεις και απόψεις που βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας.
      Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα στην ανεξάρτητη στρατηγική του συνδικαλιστικού κινήματος που στόχο έχει την περιφρούρηση των συμφερόντων της μισθωτής εργασίας. Ο αγώνας είναι μεγάλος και διαρκής. Δεν πρόκειται, όπως κάποιοι νομίζουν, για ένα αγώνα ταχύτητας αλλά για ένα τραχύ μαραθώνιο.
®    Ανυστερόβουλα εναντιωνόμαστε στις κυβερνητικές επιλογές των μνημονίων.
®    Γνήσια προσπαθούμε να εκφράσουμε και να οργανώσουμε τους πόθους και τις προσδοκίες των εργαζομένων.
      Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η στάση μας και στο μέλλον. Δεν είμαστε το κομματικό παράρτημα μέσα στα συνδικάτα.
          Η ΠΑΣΚ-Σ θα εξακολουθήσει τη θεσμική λειτουργία της χωρίς να δέχεται παρεμβάσεις από κανένα, χωρίς χειραγώγηση από κομματικούς παράγοντες, και ομαδάρχες, χωρίς υποδείξεις εξωθεσμικές.
         Τις αποφάσεις τις λαμβάνουν και θα εξακολουθήσουν να τις λαμβάνουν τα όργανα της Διοίκησης της, με την τήρηση όλων των κανόνων δημοκρατικής λειτουργίας.
         Όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν μέσα στο πλαίσιο των κοινωνικών αγώνων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων για δικαιοσύνη, ελευθερία και αξιοπρεπή διαβίωση. Οι κοινωνικοί αγώνες είναι συμβολή στον ανθρώπινο πολιτισμό. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να υπερασπίζονται τις κοινωνικές αξίες και τις δημοκρατικές ελευθερίες, συνεχίζουν να διεκδικούν την ειρήνη και την απασχόληση, γιατί έτσι υπερασπίζονται τον πολιτισμό και την πρόοδο της ανθρωπότητας.
            Η παράταξη της ΠΑΣΚ-Σ μέσα από το πλαίσιο των θέσεών της, μέσα από την καθημερινή δράση της στους χώρους δουλειάς αλλά και έξω από αυτούς δηλώνει αταλάντευτα ότι είναι σε πλήρη αντίθεση με τις πρακτικές της επιστράτευσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
           Θυμίζουμε ότι αυτές οι ακραίες πρακτικές που εφαρμόζονται σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη αφαίμαξη του οικογενειακού εισοδήματος οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση.
         Θυμίζουμε στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς συνοδοιπόρους της ότι οφείλουν να τιμούν και να εκτιμούν τον κόσμο της εργασίας, οφείλουν να εκτιμούν τις θυσίες του λαού.
        Θυμίζουμε στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς συνοδοιπόρους της τη δειλία που επιδεικνύουν απέναντι σε συγκεκριμένες «συντεχνίες», οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αρνούνται να συμμετέχουν σε θυσίες, όπως υποχρεώνουν το λαό να υφίσταται.

      Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να ενεργοποιηθούν στις γραμμές της ΠΑΣΚ-Σ, ώστε μαζικά και δυναμικά να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας, και τις κατακτήσεις μας.

Ο κόσμος που θέλουμε εμπνέεται και καθοδηγείται απ’ το όραμα μιας κοινωνίας των πολιτών και όχι των κερδών και των αριθμών. 
Μια κοινωνία συνοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.