Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ξηλώνουν γέφυρες και πωλούν τα σίδερα


Του Κώστα Καντούρη
 Οι παλιές μεταλλικές γέφυρες του ΟΣΕ μπήκαν στο στόχαστρο της «μαφίας του μετάλλου» στη Βόρεια Ελλάδα. Αστυνομικοί συνέλαβαν τρία άτομα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης την ώρα που ξήλωναν μεταλλική γέφυρα, που δεν χρησιμοποιείται, για να πουλήσουν τα σίδερα στη μαύρη αγορά.

Τα περιστατικά με κλοπές μετάλλων αποτελούν «πονοκέφαλο» για τις διωκτικές αρχές. Από καπάκια φρεατίων μέχρι συσκευές αντλιοστασίων, μεταλλικά καντήλια μέχρι και ανθοδοχεία σε νεκροταφεία, επιτήδειοι κλέβουν ό,τι βρουν, για να το προωθήσουν στη μαύρη αγορά του μετάλλου. Οι εντυπωσιακότερες κλοπές όμως αφορούν ράγες του ΟΣΕ, όπως και κομμάτια σιδήρου από τις παλιές γέφυρες που χρησιμοποιούσε ο Οργανισμός και έχουν παροπλιστεί.
Τελευταίο κρούσμα ήταν στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης, όπου ύστερα από κινητοποίηση των αστυνομικών του τμήματος εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας της ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν ένας 36χρονος και δύο γυναίκες 36 και 40 χρόνων, την ώρα που αποκολλούσαν μεταλλικά τμήματα της γέφυρας, βάρους δεκάδων τόνων. «Είχαν αφήσει μόνο τα τσιμεντένια υποστυλώματα», παρατήρησε αστυνομικός της ασφάλειας. Οι διωκτικές αρχές για την ίδια υπόθεση αναζητούν και έναν 47χρονο, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης χυτηρίου και εκτιμάται πως εκεί κατέληγαν τα μέταλλα.
Η τιμή του σιδήρου στη μαύρη αγορά του σκραπ φτάνει τα 18 λεπτά το κιλό, όταν το επεξεργασμένο πωλείται νόμιμα σε τιμή 80 λεπτών το κιλό. «Τα κυκλώματα αυτά βγάζουν τεράστια κέρδη, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες, όπως είναι οι γέφυρες», συμπληρώνουν αστυνομικοί της ασφάλειας.
Η αστυνομία στη Βόρεια Ελλάδα έχει καταγράψει άλλες δύο παρόμοιες κλοπές μετάλλων από γέφυρες, με παράλληλες συλλήψεις. Το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε στη Βυρώνεια Σερρών, ενώ ακολούθησε πανομοιότυπη παλιά γέφυρα του ΟΣΕ στο Μικρό Δάσος Κιλκίς, μήκους 17 μέτρων και βάρους 15 τόνων. Στο Άδενδρο, οι συλληφθέντες είχαν μαζί τους όλο τον εξοπλισμό. Φιάλες προπανίου και συσκευές οξυγονοκόλλησης για την κοπή των μετάλλων, συρματόσχοινα και φορτηγό για τη μεταφορά τους, τα οποία μαζί με τρία επιβατικά αυτοκίνητα κατασχέθηκαν.