Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Προς ΕΟΠΥΥ «οδεύουν» ΕΤΑΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ


ΣΤΗ συγχώνευση του Ταμείου των Επιστημόνων (ΕΤΑΑ) αλλά και του Ταμείου τραπεζικών και εργαζομένων στις ΔΕΚΟ (ΤΑΥΤΕΚΩ) στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως συζητήθηκε χθες στη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Υγείας Α. Λυκουρέντζος, Εργασίας Γ. Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.
Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ στο τέλος του 2012 αναμένεται να έχει έλλειμμα 2 έως 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη του υπολογίζεται να φθάσουν στα 3 δισ. ευρώ. Επίσης, τονίστηκε ότι με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για το 2013 θα πρέπει να εξοικονομηθεί ποσό της τάξης του ενός δισ. ευρώ, που θα προκύψει από το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων (350 εκατ. ευρώ), από τη θετική λίστα (150 εκατ. ευρώ), από τη χρήση γενοσήμων (100 εκατ. ευρώ), από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία (200 εκατ. ευρώ) και από μειώσεις του ποσοστού κέρδους των παρόχων υγείας. 

Εν τω μεταξύ σε επισχέσεις εργασίας θα προχωρήσουν από τις 8 Οκτωβρίου συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, διαγνωστικά, κλινικές, κυτταρολόγοι, ακτινολόγοι, κέντρα αποθεραπείας, αντιδρώντας για ανεξόφλητα χρέη.
Οι επισχέσεις εργασίας των ιδιωτικών φορέων θα πραγματοποιηθούν από τις 8 έως τις 12 Οκτωβρίου και έγινε γνωστό ότι θα λάβουν τη μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας. Παραλλήλως, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών φορέων προτίθενται να προχωρήσουν στη σύνταξη αναφορών για κάθε είδους ποινικό ή πειθαρχικό παράπτωμα που τυχόν τελέστηκε και τελείται σε βάρος των επιχειρήσεων, καθώς και στη δικαστική και εξώδικη άσκηση κάθε νόμιμου και συμβατικού δικαιώματός τους. Από την άλλη, σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους από τη Δευτέρα προσανατολίζονται σύμφωνα με πληροφορίες οι φαρμακοποιοί της Αττικής που συνεδρίασαν την Πέμπτη το απόγευμα. Σύμφωνα με τις προηγούμενες αποφάσεις τους, οι κινητοποιήσεις τους λήγουν στις 30/9. 

Express.gr