Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Στην τελική ευθεία το πακέτο των 11,5 δισ.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ -
 Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Περικοπές δώρων σε μισθούς και συντάξεις, ψαλίδι σε εφάπαξ, φοροαπαλλαγές και προνοιακά επιδόματα, αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των ΔΕΚΟ και επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στους δημόσιους οργανισμούς προβλέπει το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που ολοκλήρωσε και παρουσίασε χθες το υπουργείο Οικονομικών στα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Στο επώδυνο πακέτο συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, με τους αρχηγούς των κομμάτων να καλούνται σήμερα το πρωί να λάβουν την οριστική τους απόφαση σε μία ακόμη νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντίθετα, δεν προβλέπονται απολύσεις στο Δημόσιο, επιβολή κεφαλικού φόρου και περικοπές σε αναπηρικά επιδόματα. 



ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών σηκώνει, όπως είχε καταστεί γνωστό εδώ και πολύ καιρό, το υπουργείο Εργασίας, με μέτρα που προσεγγίζουν τελικώς τα 6,5 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνεται το 1,1 δισ. ευρώ που υπολογίζει ως όφελος το υπουργείο Οικονομικών από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Απόδοση που εξακολουθεί πάντως να αμφισβητείται από την τρόικα μαζί με τις αποδόσεις κάποιων μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα και τις περικοπές σε ΟΤΑ, Υγεία και Αμυνα.
Συγκεκριμένα, η τρόικα αμφισβητεί το σχέδιο μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης από 750 εκατ. ευρώ σε 911 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που έχει ήδη διαπιστωθεί υπέρβαση κατά 400 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου. Επιπλέον κρίνει ανεπαρκείς τις 661 συγχωνεύσεις κλινικών.
Για τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας η τρόικα δεν θεωρεί περικοπή τη μετάθεση πληρωμών 437 εκατ. ευρώ στα επόμενα χρόνια. Για το ΠΔΕ εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη με νέα μείωσή του κατά 300 εκατ. ευρώ, θεωρώντας ότι το μέτρο θα σπρώξει ακόμη βαθύτερα στην ύφεση την ελληνική οικονομία. Οι σκόπελοι αυτοί αναμένεται να ξεπερασθούν με την προσθήκη ρήτρας απόκλισης που θα ενεργοποιεί άμεσα ψαλίδι σε κύριους μισθούς και συντάξεις στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι.
Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό κομμάτι των επιπλέον 2 δισ. ευρώ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχει μία γκάμα προτάσεων για μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για το φορολογικό σύστημα, τα οποία υπερκαλύπτουν τον στόχο αυτό.
Σημειώνεται ότι το βασικό σενάριο των μέτρων που είχε κλειδώσει στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής: 


- Κατάργηση των υπολοίπων των δώρων για όλες τις συντάξεις με στόχο οι περικοπές στις κύριες συντάξεις να ξεκινήσουν από τα 1.000 ευρώ και όχι από τα 700 ευρώ. Το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των δώρων και περικοπή των συντάξεων από χαμηλότερο ύψος.

- Κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας.

- Κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

- Μείωση 35% στους μισθούς των ΔΕΚΟ μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.
- Περικοπές 23% στα εφάπαξ και επιβολή εισφοράς σε όσους έλαβαν υψηλό εφάπαξ τα τελευταία χρόνια.
- Μείωση της τάξης του 6% με 7%, με αναδρομική εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του 2012 για τα ειδικά μισθολόγια των ένστολων του υπουργείου Αμυνας. Το ποσοστό μείωσης για τους δικαστικούς θα είναι υψηλότερο έτσι ώστε ο μέσος όρος μείωσης για όλα τα ειδικά μισθολόγια να είναι της τάξης του 12%. 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό πακέτο, αποσύρθηκε η πρόταση για κλιμακούμενο έκτακτο φόρο, αλλά παραμένει η πρόταση για κατάργηση του αφορολογήτου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ειδικότερα προωθούνται τα εξής:


- Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις: Προτείνεται κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και επιβολή ενιαίου φόρου 30% για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα το 100% των ασφαλιστικών εισφορών και οι αμοιβές που καταβάλλουν στους εργαζομένους τους.

- Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Προτείνεται να μειωθούν τα φορολογικά κλιμάκια από οκτώ σε τέσσερα ή τρία και παράλληλα να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. 

- Αγρότες: Από το νέο έτος προτείνεται ο φόρος να προσδιορίζεται με βάση τα βιβλία εσόδων-εξόδων που θα υποχρεωθούν να τηρούν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου και εφόσον σήμερα δεν υπάρξει εμπλοκή με τους πολιτικούς αρχηγούς, το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα για το κλείδωμα των μέτρων την ερχόμενη Κυριακή. Στόχος παραμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης μέσα στον Οκτώβριο.



Κέρδος