Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Ωραίοι είμαστε, αλλά... πόσοι είμαστε στον ΕΟΠΥΥ;



Πηγή protothema.gr


«Ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε; »: το περίφημο σλόγκαν της απογραφής του ελληνικού πληθυσμού το 2001 αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στα μητρώα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).


Ένα έτος μετά την ίδρυσή του ο ασφαλιστικός υπερ-Οργανισμός, υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται πλέον όλοι σχεδόν οι ασφαλιστικοί φορείς της χώρας, καταβάλλει εκατοντάδες εκατομμύρια το μήνα για δαπάνες υγείας, πλην όμως δεν γνωρίζει τον αριθμό των μελών του, συνταξιούχων και εν ενεργεία, άμεσων και έμμεσων ασφαλισμένων, δηλαδή κατ’ ουσίαν δεν γνωρίζει  σε πόσους, ποιους και γιατί  παρέχει ασφαλιστική, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!

 Το χάος που επικρατεί στα  Μητρώα Ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ «πιστοποιήθηκε» στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στον φορέα την περασμένη Πέμπτη, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Μάριου Σαλμά. Έχει όμως καταγραφεί και στις εκθέσεις των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας, με την παρατήρηση ότι «η έλλειψη Μητρώου Ασφαλισμένων δεν επιτρέπει τον έλεγχο στις δαπάνες υγείας».


Δυσαρέσκεια τρόικας για την έλλειψη στοιχείων

Μάλιστα, τον εκνευρισμό του για τη θολή εικόνα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ εκδήλωσε σε πρόσφατη επίσκεψή του στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ επί της Κηφισίας με… όλους τους τρόπους, όπως γκριμάτσες και λόγια, ο κ. Τζουζέπε Καρόνε, ο οποίος συμμετέχει στην Τρόικα ως υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Καρόνε ζήτησε  ακριβή στοιχεία για τα εν ενεργεία μέλη, άμεσα και έμμεσα, και για τους συνταξιούχους, αλλά και για τις εισφορές του κλάδου υγείας που εισέρχονται σε μηνιαία βάση στα ταμεία του Οργανισμού. Απάντηση ολοκληρωμένη ουδέποτε έλαβε.
 Τα μόνα στοιχεία που μπόρεσαν να προσκομίσουν συμπληρωματικά οι επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ ήταν για το ΙΚΑ και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του 2011, στα Μητρώα του ΙΚΑ περιλαμβάνονται συνολικά 2.611.448 ασφαλισμένοι. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει πόσοι εξ αυτών είναι συνταξιούχοι και πόσοι εν ενεργεία ασφαλισμένοι. Στη… μαύρη τρύπα των Μητρώων έχουν χαθεί και τα στοιχεία των έμμεσων μελών, πχ παιδιών, συζύγων κα, που καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από το πρώην ΙΚΑ, νυν ΕΟΠΥΥ.


Στη… μαύρη τρύπα τα μητρώα του ΟΑΕΕ και 

του ΤΑΥΤΕΚΩ


 Υπό την ομπρέλα του ΟΠΑΔ βρίσκονται 1.559.475 ασφαλισμένοι -αυτό είναι και το μόνο στοιχείο που γνωρίζουν και δηλώνουν υπεύθυνα οι αρμόδιοι. Σε ό,τι αφορά τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς, αρμοδίως γίνονται μόνο εκτιμήσεις για την εικόνα των ασφαλισμένων τους. Σε περίπου 1,1 εκατ. άτομα υπολογίζονται τα μέλη του ΟΓΑ και  σε περίπου 1,5 εκείνα του ΝΑΤ. Το απόλυτο… κενό Μητρώων διαπιστώνεται όμως στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ενώ θολή είναι η εικόνα και στο ΤΑΥΤΕΚΩ, το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων και των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
 Συνεπώς, ο αριθμός των ατόμων που καλύπτει ιατροφαρμακευτικά ο ΕΟΠΥΥ είναι χωρίς τον ΟΑΕΕ και το ΤΑΥΤΕΚΩ, σε 6,7 εκατ. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ούτε κατ’ εκτίμηση είναι πως επιμερίζονται οι δαπάνες υγείας του ΕΟΠΥΥ. «Ο φορέας πληρώνει, αλλά δεν γνωρίζει για πόσους και για ποιους πληρώνει φάρμακα, νοσήλια και εξετάσεις. Αν υποθέσουμε ότι στοιχειωδώς έχουμε μια εικόνα για τους συνταξιούχους και τους άμεσα ασφαλισμένους, σε ό,τι αφορά τα έμμεσα μέλη των οποίων η κάλυψη έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια πραγματικά επικρατεί χάος» λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού.

 Κατόπιν εντολής του κ. Σαλμά την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν άμεσα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα στοιχεία από τα διαθέσιμα μέχρι τώρα Μητρώα των επι μέρους ασφαλιστικών φορέων, ενώ παράλληλα θα  αρχίσει άμεσα η επικαιροποίηση των Μητρώων και η δημιουργία τους σε όσα ταμεία δεν υπήρχαν.