Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα για τις κλοπές χαλκού ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Χαρ. Καφύρας


Την παρέμβαση του Εισαγγελέα για τις κλοπές που παρατηρούνται σε ηλεκτρικό δίκτυο του νομού καθώς και στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό δημόσιων εγκαταστάσεων ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης κ Χαράλαμπος Καφύρας από τον Εισαγγελέα κ Παναγιώτη Μεϊδάνη κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν στο δικαστικό μέγαρο.


Οι κλοπές μεταλλικών αντικειμένων από εταιρείες μεταφορών, ενέργειας, δημόσιες υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ κ.λ.π) από ιδιώτες στην Ηλεία, βρίσκονται την τελευταία περίοδο σε τεράστια έξαρση. Καθημερινά γίνονται κλοπές μετάλλων από φρεάτια Δήμων, καλώδια και λοιπά υλικά του Δημοσίου, υλικά από αγροκτήματα, αποθήκες, κλειστά εργοστάσια και εργοτάξια, μετασχηματιστές της ΔΕΗ αγροτικών καλλιεργειών, από αντλιοστάσια και από τον ΟΣΕ, γεννήτριες, ακόμα φτάσαμε και στην κλοπή θρησκευτικών αντικειμένων από εκκλησίες (καμπάνες, μανουάλια κ.λ.π.), έχουν παρατηρηθεί ακόμη και φαινόμενα βανδαλισμού προτομών και μπρούντζινων αγαλμάτων για την απόσπαση χαλκού, μετρητών νερού και άλλων εργαλείων των υλικών που περιέχουν μέταλλα ιδιαίτερης αξίας, σωλήνες αντικείμενα από οικοδομές καθώς και απόπειρες ή και κλοπές γεφυρών και με πρόσφατη κλοπή αυτήν των καλωδίων ηλεκτροφωτισμού στο 1Ο Λύκειο Πύργου με σοβαρό κίνδυνο να μην μπορεί να λειτουργήσει την νέα σχολική χρονιά. Εξαιρετική είναι η ζημιά που υπόκειται η ΔΕΗ αλλά και οι αγρότες του Νομού μας, όπου σύμφωνα με στοιχεία, την τελευταία διετία έχουμε 29 κλοπές μετασχηματιστών και καλωδίων χαλκού, αξίας 210.000€. Είναι γνωστό ότι συνετελέσθη μια τεράστια κλοπή το καλοκαίρι του 2011 στο Καρδιακαύτι Ηλείας, όπου διαλύθηκαν 6 ολόκληρες ντιζελάμαξες Mitsubishi, βάρους 50 τόνων η κάθε μία, αδιευκρίνιστος αριθμός βαγονιών και εκατοντάδες μέτρα σιδηροτροχιάς, όχι μόνο βέβαια εκεί, αλλά και σε άλλους κλειστούς σταθμούς του ΟΣΕ.

Στην επιστολή που κατάθεσε στον κ Μεϊδάνη επισημαίνει τα εξής:
"Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,
Σας ενημερώνουμε ότι οι κλοπές μεταλλικών αντικειμένων από εταιρείες μεταφορών, ενέργειας, δημόσιες υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ κ.λ.π) από ιδιώτες στην Ηλεία, βρίσκονται την τελευταία περίοδο σε τεράστια έξαρση.
Καθημερινά γίνονται κλοπές μετάλλων από φρεάτια Δήμων, καλώδια και λοιπά υλικά του Δημοσίου, υλικά από αγροκτήματα, αποθήκες, κλειστά εργοστάσια και εργοτάξια, μετασχηματιστές της ΔΕΗ αγροτικών καλλιεργειών, από αντλιοστάσια και από τον ΟΣΕ, γεννήτριες, ακόμα φτάσαμε και στην κλοπή θρησκευτικών αντικειμένων από εκκλησίες (καμπάνες, μανουάλια κ.λ.π.), έχουν παρατηρηθεί ακόμη και φαινόμενα βανδαλισμού προτομών και μπρούντζινων αγαλμάτων για την απόσπαση χαλκού, μετρητών νερού και άλλων εργαλείων των υλικών που περιέχουν μέταλλα ιδιαίτερης αξίας, σωλήνες αντικείμενα από οικοδομές καθώς και απόπειρες ή και κλοπές γεφυρών και με πρόσφατη κλοπή  αυτήν των καλωδίων ηλεκτροφωτισμού στο 1Ο Λύκειο Πύργου με σοβαρό κίνδυνο να  μην μπορεί να λειτουργήσει την νέα σχολική χρονιά.
Εξαιρετική είναι η ζημιά που υπόκειται η ΔΕΗ αλλά και οι αγρότες του Νομού μας, όπου σύμφωνα με  στοιχεία, την τελευταία διετία έχουμε 29 κλοπές μετασχηματιστών και καλωδίων χαλκού, αξίας 210.000€.

Είναι γνωστό ότι συνετελέσθη μια τεράστια κλοπή το καλοκαίρι του 2011 στο Καρδιακαύτι Ηλείας, όπου διαλύθηκαν 6 ολόκληρες ντιζελάμαξες Mitsubishi, βάρους 50 τόνων η κάθε μία, αδιευκρίνιστος αριθμός βαγονιών και εκατοντάδες μέτρα σιδηροτροχιάς, όχι μόνο βέβαια εκεί, αλλά και σε άλλους κλειστούς σταθμούς του ΟΣΕ.
Επιμένοντας στο θέμα του ΟΣΕ, θεωρούμε λόγω της διακοπής κυκλοφορίας των τρένων, πραγματοποιείται μια λεηλασία, τόσο από σιδηροτροχιές που προανέφερα, αλλά και από χιλιάδες μέτρα καλωδίων, μετασχηματιστών και κάθε είδους μεταλλικού αντικειμένου (πίνακες κ.λ.π.) που έχουν οι κλειστοί σταθμοί του ΟΣΕ, καθώς και κατά μήκος το σιδηροδρομικό δίκτυο και οι διασταυρώσεις με το οδικό δίκτυο.
Οι κλοπές από επιχειρήσεις του Δημοσίου, όπως Δήμοι (φρεάτια, καλώδια κ.λ.π.), δημιουργούν ένα τεράστιο ζήτημα οικονομικής επιβάρυνσης, με μη δυνατότητα αντικατάστασης των κλεμμένων αντικειμένων, λόγω οικονομικής δυσχέρειας των φορέων αυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεγάλη κλοπή που έχει συντελεστεί στον φωτισμό του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, που όλοι παρατηρούμε διασταυρώσεις σκοτεινές, που εκτός από το οικονομικό πρόβλημα και κόστος, υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές, καθώς έχουν πληροφορηθεί ότι έχουν συντελεστεί τροχαία ατυχήματα λόγω έλλειψης αυτών. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα με δαπάνες της ΠΕ Ηλείας γίνεται αντικατάσταση του κλεμμένου υλικού, με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση και σύμφωνα με καταγγελίες, γίνονται απόπειρες νέας κλοπής του υλικού που αντικαταστάθηκε.
Το θέμα της κλοπής μετασχηματιστών από αγροτικές περιοχές, καθώς και από εξοπλισμό του ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, καλωδίων και αντλητικών συγκροτημάτων, προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στην καλλιέργεια των αγροτών, μάλιστα σε μια περίοδο που λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής μας (καύσωνας και απαίτηση μεγάλων ποσοτήτων νερού ή πλημμυρών και ανάγκη άντλησης υδάτων κ.λ.π.) κινδυνεύουν οι καλλιέργειες και οι περιουσίες συμπολιτών μας.
Πρόκειται περί λεηλασίας και μια μορφή εγκληματικότητας η οποία τα τελευταία έτη εμφανίζεται με πιο έντονη μορφή και του γεγονότος ότι οι διεθνές τιμές του μετάλλου, όπως του χαλκού κ.λ.π. είναι ιδιαίτερα υψηλές. Στην ανάπτυξη του φαινομένου πιστεύουμε ότι έχει συμβάλλει η οικονομική ανέχεια, το υψηλό ποσοστό της ανεργίας, η γενικότερη οικονομική κρίση, η μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών στη χώρα μας, στοιχεία που έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών και ημεδαπών, κυρίως ΡΟΜΑ, στην ενασχόληση τους με τη συλλογή και πώληση μετάλλων προς ανακύκλωση.
Το οικονομικό κόστος των κλοπών των μετάλλων, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς υπερβαίνει τα 3.000.000€ κατ’ έτος τα 2 τελευταία χρόνια (6.000.000€ συνολικά υπολογιζόμενα μαζί με το κόστος εργασίας εγκατάστασης ) όταν αυτά πωλούνται ως απλά μέταλλα από 1/50 έως 1/40 της αρχικής τους αξίας αποδίδοντας στους κλέπτες 120.000€ έως 150.000€ και 4πλασια  κέρδη για τις κλεπταποδόχους εταιρείες.
Το κύριο παρεπόμενο πρόβλημα  είναι να μην υπάρχει οικονομική δυνατότητα από τα θύματα των κλοπών( Δημόσιο ή Ιδιώτες ) αντικατάστασης του κλαπέντος υλικού με άλλο και έτσι να παρατηρείται το αποκρουστικό θέαμα και πρόβλημα: επιχειρήσεις να μένουν κλειστές , οδικό δίκτυο χωρις  φωτισμό με όλους του κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, σχολεία να μην λειτουργούν , καλλιέργειες να καταστρέφονται, να πλημμυρίζουν περιοχές, Δημόσιος εξοπλισμός να απαξιώνεται, κατοικίες  να μένουν χωρις ρεύμα και νερό, και τόσα αλλα απαράδεκτα αποτελέσματα των κλοπών .

Πιστεύουμε ότι η Αστυνομία, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, αλλά δεν γίνεται να περιφρουρεί τους αναρίθμητους εν δυνάμει στόχους  και ούτε να καταδιώκει τους επίσης αναρίθμητους κλέφτες. Πιστεύουμε βέβαια ότι εφόσον ενισχυθεί από προσωπικό και εξοπλισμό, θα μπορέσει να βελτιώσει την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Θεωρούμε ότι η λύση του προβλήματος είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με την έννοια «για να υπάρχει κλέφτης, πρέπει να υπάρχει κλεφταποδόχος» και αυτό είναι η αναγκαία και η ικανή συνθήκη και η λύση στο αυτονόητο.
Η λύση του προβλήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν οι αγοραστές των κλοπιμαίων, που είναι γνωστές εταιρείες ΣΚΡΑΠ, ανακύκλωσης, χυτήρια. Τα κυκλώματα κλεπταποδοχής έχουν καθετοποιημένη οργάνωση, ξεκινούν με τις κλοπές, προωθούνται στα λεγόμενα «σκραπάδικα», που είναι συγκεκριμένα στην περιοχή μας και σε όλη την Ελλάδα, με πιθανά οικονομικά τιμολόγια και καταλήγουν σε νόμιμα ή παράνομα χυτήρια όπου εξαφανίζονται τα ίχνη όλων των ενδιάμεσων εγκλημάτων.
Θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στον έλεγχο των επιχειρήσεων ανακύκλωσης, των μανδρών μεταλλικών υλικών και χυτηρίων, ως προς τη νομιμότητα κατοχής των υλικών των διακινητών.
Χρέος όλων μας είναι να προσπαθήσουμε να σταματήσει αυτή η «πληγή» για την οικονομία του τόπου μας και της χώρας μας και να χτυπηθεί αποφασιστικά αυτή η εγκληματική δραστηριότητα που και οικονομική αιμορραγία προκαλεί στο Δημόσιο, σε Οργανισμούς και στους ιδιώτες, αλλά και κινδυνεύει και η υγεία και ζωή των συμπολιτών μας.
Σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε προσωπικά και να προβείτε άμεσα στη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής παρέμβασης, καθώς και σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να περιοριστεί με αστυνομικά μέτρα το φαινόμενο και να εντοπιστούν με διοικητικά μέτρα οι επιχειρήσεις που καταλήγουν τα κλοπιμαία. Πιθανόν αυτό να απαιτεί και γενικότερο πανελλαδικό συντονισμό, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα το κρίνετε εσείς.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα κινηθούν επειγόντως όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, προκειμένου να πάψει στο μέλλον η τέλεση ανάλογων αδικημάτων, να τερματιστεί η ασύστολη κλοπή μετάλλων στην περιοχή μας και η παράνομη διοχέτευση σε επιχειρήσεις – κλεπταποδόχους και να ζητήσετε την άσκηση ποινικών διώξεων.
Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει καλή συνεργασία προς όφελος όλων των Ηλείων και ότι θα προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες".
Ανάλογη επιστολή έστειλε και προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς.

Bestnews.gr