Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Αποκρατικοποιήσεις, ΔΕΚΟ, μεγάλα έργα επί τάπητος


Συσκέψεις των «3», με ΟΠΑΠ, ΤΤ, ΕΛΠΕ  στο 
βασικό μενού. Προσπάθεια αλλαγής κλίματος.


 Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα μέτρα εξοικονόμησης 11,5 δισ. ευρώ κι ενώ απομένει η τελική διαμόρφωση του πακέτου  με αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης αρχίζουν σήμερα νέο κύκλο διαβουλεύσεων.
Επί τάπητος τίθενται τώρα τα ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, συγχωνεύσεων οργανισμών, προώθησης μεγάλων έργων και απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.  Πρώτος στόχος είναι να δοθεί προς εταίρους και δανειστές το μήνυμα ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις, προχωρά σε μεταρρυθμίσεις και προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις.
Αναπόφευκτα  θα εξετασθούν και τα θέματα των πρόσθετων παρεμβάσεων που ζήτησε η τρόικα στο συνταξιοδοτικό και στις παροχές των Ταμείων, περιλαμβανομένου το εφάπαξ.
Πέραν της λήψης οποιωνδήποτε αποφάσεων, άμεση επιδίωξη είναι η βελτίωση του οικονομικού-επιχειρηματικού κλίματος, η οποία μπορεί να αποτυπωθεί και στο χρηματιστήριο, βοηθώντας τις τράπεζεςνα αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά, από ξένους επενδυτές και από  τους μικρομετόχους τους, μέσω των ΑΜΚ που θα γίνουν στα πλαίσια των ανακεφαλαιοποιήσεων.
Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης  θα συναντηθούν σήμερα στις  4 το απόγευμα, με βασικά θέματα στην ατζέντα τους τις αποκρατικοποιήσεις, τις συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ,  την επανεκκίνηση μεγάλων έργων και την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος.  To "μενού" των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει ΟΠΑΠ, ΤΤ, ΕΛΠΕ, τον ΟΣΕ, την Εγνατία, πακέτο μετοχών της εταιρίας Αεροδρομίου Αθηνών και επαρχιακά αεροδρόμια,.
Νέα συνάντηση θα γίνει αύριο το απόγευμα στις 6, προκειμένου να συμφωνηθούν σε γενικές γραμμές τα μέτρα με τα οποία θα συμπληρωθεί το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.
Η επίτευξη συναινέσεων  είναι αναγκαία, ενόψει των συναντήσεων του  πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά  με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ στις 24-25 Αυγούστου., καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα έλθει στην Αθήνα στις 22 του μηνός.


Sofokleousin.gr