Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή δημοσίων υπαλλήλων κατά της εφεδρείας




Σε ισχύ τίθεται κανονικά το μέτρο της εφεδρείας για δύο υπαλλήλους, καθώς, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας για λόγους δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να ανασταλεί.


Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγαν υπάλληλοι του δημοσίου που ζητούσαν να μην ισχύσει για τις ίδιες το μέτρο. Η απόφαση ήρθε από το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο ακολουθώντας τη σχετική νομολογία απέρριψε δύο αιτήσεις γυναικών υπάλληλων, με το επιπλέον επιχείρημα ότι δεν τίθεται για την περίπτωσή τους βιοποριστικό ζήτημα.

Οι υπάλληλοι ζητούσαν την αναστολή της απόφασης που εφαρμόστηκε για αυτές το
στο τέλος του 2011ενόψει του γεγονότος ότι το 2013 θα συμπλήρωναν το 55ο έτος της ηλικίας τους με τριαντακοπενταετή συντάξιμη υπηρεσία. Η μια εργαζόταν σε υπουργείο και η άλλη σε επιμελητήριο και έχουν υποβάλει και αιτήσεις ακυρώσεως του νόμου που θα συζητηθούν τον Οκτώβριο στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Η Επιτροπή αναστολών αποφάσισε ότι τέτοιες διοικητικές πράξεις που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση υπαλλήλων και την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας δεν είναι δεκτικές αναστολής και η εκτέλεση τους, επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Τμήμα Αναστολών, καθώς σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι εκτιμήθηκε πως η βλάβη που υπόκεινται οι δυο γυναίκες δεν είναι ανεπανόρθωτη. Όπως αναφέρεται το μέτρο δεν συνεπάγεται για τις οικογένειες τους στέρηση των αναγκαίων πόρων διαβίωσης. Οι υπάλληλοι υποστήριζαν ότι μειώνονται σημαντικά οι αποδοχές τους στο 60% των 42.000 ευρώ που εισέπραττε η μία και 35.000 ευρώ, που εισέπραττε η άλλη, έχοντας, παράλληλα, έξοδα για ένα παιδί η κάθε οικογένεια και σημαντικές καταβολές δόσεων για δάνεια.

zougla.gr