Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Έρχεται το νέο "μαχαίρι" στις ΔΕΚΟ

....ένας μηχανοδηγός που αμείβεται με 2.200 ευρώ μεικτά, μαζί με τα Σαββατοκύριακά του, θα έβλεπε αυτό το ποσό να μειώνεται κατά 20%, δηλαδή θα έπαιρνε περίπου 1.800 ευρώ.


Πηγή mega

Θέμα χρόνου θεωρείται η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στον στενό δημόσιο τομέα και για τους περίπου 70.000 εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, που θα φέρει περικοπές στις αποδοχές τους.

Στόχος είναι η μείωση να επιτευχθεί μέσω της κατάργησης ή και περικοπής επιδομάτων, αλλά και μέσω υιοθέτησης νέου συστήματος βαθμολογικών-μισθολογικών προαγωγών και αναμένεται να κυμανθεί από 20% έως 40%, ανάλογα με τη ΔΕΚΟ.
Για παράδειγμα, αν ίσχυε σήμερα το ενιαίο μισθολόγιο σε ΔΕΚΟ των συγκοινωνιών, ένας εξειδικευμένος τεχνήτης ή ένας μηχανοδηγός που αμείβεται με 2.200 ευρώ μεικτά, μαζί με τα Σαββατοκύριακά του, θα έβλεπε αυτό το ποσό να μειώνεται κατά 20%, δηλαδή θα έπαιρνε περίπου 1.800 ευρώ.
Για εργαζόμενο σε ΔΕΚΟ εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, η μείωση μπορεί να έφτανε στο 40%, καθώς τα επιδόματα είναι μεγαλύτερα.
Το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από τους διοικητές των ΔΕΚΟ για την εφαρμογή των περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων, όπως προβλέπει ο νόμος και αν διαπιστωθεί ότι σε κάποια από αυτές δεν έχει γίνει ακόμη, τότε θα "ξηλωθεί" η διοίκηση.
Το... σήμα δόθηκε ήδη με την καρατόμηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΛΑΡΚΟ, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δίνονταν κρυφές αυξήσεις παρά τις σαφείς εντολές της κυβέρνησης για περικοπές.
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προχώρησε πρόσφατα στην αναδρομική μείωση -από την 1/1/2012- των αποδοχών των εργαζομένων κόβοντας το επίδομα για τη χρήση Η/Υ για όσους το λάμβαναν χωρίς να χειρίζονται υπολογιστή, ποσό που δινόταν για εκμάθηση ξένης γλώσσας για τα παιδιά των εργαζομένων, ενώ από τα 3 ανθυγιεινά επιδόματα που δίνονταν έμεινε μόνο ένα. Η συνολική μείωση σε σχέση με τους μισθούς του 2009 φτάνει στο 35%.