Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Έκλεισε το "πακέτο" για συντάξεις, όρια ηλικίας και επιδόματα

Της Ρούλας Σαλούρου

Μείωση των συντάξεων ακόμη και των πλέον χαμηλών, που δεν υπερβαίνουν τα 600 με 700 ευρώ, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των επικουρικών συντάξεων, με περικοπές 13ης και 14ης καταβολής και σημαντική περικοπή των εφάπαξ και των κοινωνικών επιδομάτων, περιλαμβάνει το τελικό «πακέτο» του υπουργείου Εργασίας για την εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ.
Μετά τη χθεσινή συνάντη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, κατά την οποία «όλα πήγαν καλά και σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος» σύμφωνα με τους επικεφαλής της τρόικας των δανειστών, στο υπουργείο Εργασίας έχουν μια εβδομάδα καιρό, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις προτάσεις τους. Το βασικό περίγραμμα των περικοπών έχει συμφωνηθεί, αυτό που μένει είναι να καταμετρηθούν τα προτεινόμενα μέτρα ώστε να γίνει ο αποδοτικότερος συνδυασμός μέτρων,  δημοσιονομικής απόδοσης και κοινωνικού αντίκτυπου.  

Τα οριστικά μέτρα αναμένεται να επικυρωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.  

Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας θα συνεχίζουν την επεξεργασία του σχεδίου των περικοπών προκειμένου να αποστείλει νεώτερα στοιχεία στην Τρόικα, που έφυγε για... διακοπές και θα επιστρέψει δριμύτερη τον Σεπτέμβριο...

Κατά τη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ με το οικονομικό επιτελείο της χώρας, ο στόχος για μείωση 5 δισ. ευρώ από πλευράς του υπουργείου Εργασίας παρέμεινε σταθερός και αμετάβλητος. Μένει να εξειδικευτούν και να καταμετρηθούν ορισμένες προτάσεις, που αφορούν κυρίως στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και στο ποσοστό μείωσης των χαμηλών συντάξεων, πλην του ΟΓΑ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι περικοπές, με τους πολιτικούς αρχηγούς να έχουν τον τελευταίο λόγο στα μέτρα του λεγόμενου σκληρού πυρήνα του συνταξιοδοτικού.

Ενός σκληρού πυρήνα, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει προτάσεις για οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις από 600 ευρώ και πάνω, από το πρώτο ευρώ, κλιμακωτά από 3% έως 10%. Το μέτρο αυτό, έρχεται ως αντιστάθμισμα στην πρόταση της Τρόικας για μείωση των κατώτατων συντάξεων του ΟΓΑ. Στόχος του υπουργείου είναι η εξοικονόμηση ενός δισ. ευρώ,  τη διετία 2013 – 2014. Το ποσό αυτό, μαζί με την επιβολή πλαφόν για τις υψηλές συντάξεις και τις προγραμματισμένες περικοπές σε εφάπαξ και κοινωνικά – προνοιακά επιδόματα, μπορεί να λύσει το «γόρδιο δεσμό» της εύρεσης περικοπών ύψους 5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, η πρόταση της ελληνικής πλευράς, περιλαμβάνει τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την περικοπή κατά 22,6% των παροχών, και ταυτόχρονη αύξηση των εισφορών των εν ενεργεία εργαζόμενων.

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εργασίας, κυρίως όμως στο υπουργείο Οικονομικών, επεξεργάζονται πρόταση για  περικοπές στις συντάξεις  από 3% στο πρώτο ευρώ για μηνιαία ποσά συντάξεων από 600 έως 1000 ευρώ, για όλα τα ταμεία ανεξαιρέτως. Ακολούθως για συντάξεις από 1000 έως 1400 ευρώ η περικοπή θα είναι 5% και 10% για συντάξεις μεγαλύτερες των 1400 ευρώ.  

Στο σκέλος του εφάπαξ, η τρόικα φαίνεται πως δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να μην περικοπεί κατά 22,6% στους δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα, θεωρεί δεδομένο ότι θα συμπεριλάβει όλους τους περίπου 55.000 που βγήκαν στη σύνταξη και περιμένουν στην ουρά για να πάρουν το εφάπαξ βοήθημα. Παράλληλα και παρά τις αρχικές αντιδράσεις, τελικά το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει και την επιβολή πρόσθετης ασφαλιστικής εισφοράς. Έτσι, στο εξής αντί για 5% εισφορά, οι περίπου 380.000 ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ θα καταβάλλουν 6% υπέρ του ταμείου. Πρόκειται για πρόταση της ΑΔΕΔΥ που υιοθετεί το υπουργείο Εργασίας και επιδιώκει να αυξήσει τα έσοδα του ταμείου από 380.000.000 ευρώ σχεδόν στα 500.000.000 ευρώ ετησίως. Για τα υπόλοιπα εφάπαξ η περικοπή που προγραμματίζεται είναι ανάλογη με τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, δηλαδή από 10% έως 45% ανά περίπτωση.

Από τα υπόλοιπα μέτρα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, παραμένει σε ισχύ το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν κοντά στα 2.300 ευρώ για κύρια και επικουρική σύνταξη. 

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται και το μαχαίρι σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα από 15% έως 20%. 

Δύο σενάρια για τα όρια ηλικίας

Όσον αφορά στο θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται να επιμένουν ότι μεγαλύτερο κέρδος θα έχει η παραμονή στην εργασία για έναν επιπλέον χρόνο για όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης εντός του 2012 και του 2013. 

Στο τραπέζι παραμένει και η πρόταση για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 66ο έτος, ακόμη και στο 67ο, όμως εκτιμάται ότι η αντίδραση που θα προκαλέσει είναι μεγαλύτερη από το δημοσιονομικό όφελος. Έτσι, φαίνεται πως προκρίνεται η γρηγορότερη εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, για την ενοποίηση των ορίων ηλικίας στο 65ο έτος. Ουσιαστικά το γενικό όριο συνταξιοδότησης δεν θα αυξηθεί πάνω από το 65ο έτος, αλλά θα χάσουν τη δυνατότητα της μεταβατικής περιόδου οι ασφαλισμένοι που βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα μπορούσαν έως το 2014 να κάνουν χρήση μεταβατικών περιόδων.



 capital.gr