Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Μεγαλοπρεπή υποδοχή άφιξη της εικόνος της Παναγίας Σουμελά στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης


 Μια άγνωστη πτυχή της άφιξης της εικόνος της Παναγίας Σουμελά  στην Θεσσαλονίκη στις 14 Αυγούστου του 1951 παρουσιάζει στο σημερινό της αφιέρωμα η εφημερίδα «Μακεδονία».

Το σχετικό αφιέρωμα αναφέρει:

..Η φέρουσα την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Σουμελά αμαξοστοιχία έφθασε εις την πόλιν μας την 8.20 π.μ. χθες. Με καθυστέρησιν δηλαδή μιας ολοκλήρου ώρας. Ωστόσο κανείς δεν δυσανασχέτησε. Ούτε οι επίσημοι που, με επικεφαλής τον μητροπολίτην κ. Παν­τελεήμονα, τον επίσκοπον Μυρέων και τον κ. Ιασονίδην, ανέμενον εις την κεν­τρική πλατφόρμα, ούτε τα πλήθη τα οποία είχον συγκεντρωθή απ' την αυγήν στις άλλες εισόδους και στην πλατεία του νέου σιδηροδρομικού σταθμού. Το πέρασμα του χρόνου περνά βλέπε­τε απαρατήρητο για όσους ζουν την αγω­νία της αναμονής κάποιας μεγάλης και ιεράς στιγμής.
Ολίγον μετά την άφιξιν της αμαξοστοι­χίας και υπό τας πρωτοφανείς εκδηλώ­σεις θρησκευτικής πίστεως του λαού εσχηματίσθη η βυζαντινής μεγαλοπρέ­πειας πομπή η οποία διήνυσε πεζή την από του σταθμού μέχρι της Αχειροποι­ήτου απόστασιν. Επί κεφαλής της πομ­πής ετέθησαν η μουσική της φρουράς, τμήμα στρατού και δύναμις της χωρο­φυλακής. Είποντο ιεροψάλται και οι προ­ϊστάμενοι των ναών της Θεσσαλονίκης φέροντες τα ιερά των άμφια. Ηκολού- θει το αυτοκίνητον επί του οποίου ετο- ποθετήθη η Εικών και του οποίου είχον επιβιβασθή, υποβαστάζοντες Αυτήν ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων και ο τέ­ως υπουργός κ. Λ. Ιασονίδης. Την τιμη- τικήν φρουράν της Εικόνος απετέλουν ευσταλείς Πόντιοι οπλαρχηγοί φέρον­τες τας γραφικάς στολάς του τόπου των. Κανιφόρα κορίτσια της 'Μερίμνης Πον­τίων Κυριών' έρραινον με λουλούδια καθ' όλην την διαδρομήν την Σεπτήν Εικόνα. Του αυτοκινήτου είποντο οι εκ­πρόσωποι των αρχών και χιλιάδες ευ­λαβών χριστιανών έψαλλον τον 'Ακά- θιστον' και άλλους Αίνους και τροπά­ρια της Θεομήτορος. Εν τω μεταξύ τα πεζοδρόμια καθ' όλον το μήκος της διαδρομής από του σταθ­μού μέχρι της Αχειροποιήτου, ήσαν πλημ­μυρισμένα από μυριάδας πολιτών οι οποί­οι εσταυροκοπούντο κατανυκτικώς κα­τά την διέλευσιν της Εικόνος. Εξ άλ­λου, λόγω της πρωτοφανούς κοσμο­συρροής εσταμάτησε κάθε κίνησις τρο­χοφόρων.
Όλο το αφιέρωμα της εφημερίδας «Μακεδονία» στην Παναγία Σουμελά  μπορείτε να το διαβάσετε στα «Εμβόλιμα Νέα». Πατήστε εδώ