Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Τελεσίγραφο 25 ημερών για περικοπές σε μισθούς



Τελεσίγραφο 25 ημερών έστειλε το Υπουργείο Οικονομικών σε 171 ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, για να εφαρμόσουν τις περικοπές στους μισθούς, που είχαν θεσμοθετηθεί το 2011, και να αποστείλουν αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις στο υπουργείο μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.


Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, καθίσταται σαφές πως οι διοικήσεις τους θα παυθούν, θα χάσουν την επιχορήγηση που έχει προϋπολογιστεί αλλά και τα προβλεπόμενα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα παραπάνω περιέχονται σε σχετική εγκύκλιο την οποία απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών σε όλους τους φορείς του Δημοσίου.

Η Κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν διαπιστώσει ότι σε μεγάλο αριθμό ΔΕΚΟ δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος 4024/2011, ο οποίος προέβλεπε, μεταξύ άλλων, πως το μέσο κατά κεφαλήν μισθολογικό κόστος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ τον μήνα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι με την ετεροχρονισμένη εφαρμογή του νόμου αυτού δεν ολοκληρώνεται το «ψαλίδισμα» στις αποδοχές των υπαλλήλων στους δημόσιους οργανισμούς.

Κι αυτό καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει και στις ΔΕΚΟ το ενιαίο μισθολόγιο που ισχύει στον δημόσιο τομέα. Εκτιμάται ότι θα προκύψουν νέες μειώσεις αποδοχών, οι οποίες μπορεί σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων να φτάσουν και το 30%.

Επίσης ζητείται να εφαρμόζεται ο νόμος για τις προσλήψεις αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα των οργανισμών (όχι μέσω αύξησης των τιμολογίων).

Δίνονται δε και σαφείς οδηγίες για τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων.

Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζεται ότι οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ θα πρέπει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου να έχουν αποστείλει τον απολογισμό του 2011 και του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, την πιθανή εκτέλεση του δευτέρου εξαμήνου του 2012 και το σχέδιο προϋπολογισμού του 2013.

Επιπλέον θα πρέπει να αποστείλουν και μηνιαία στοιχεία απασχόλησης, καθώς και κάθε πρόταση που αφορά την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας.

Τονίζεται, δε, πως για τον οικονομικό σχεδιασμό θα πρέπει να ληφθούν υπόψη η πλήρης εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τις μειώσεις των μισθών, η αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων για τον περιορισμό των προσλήψεων αλλά και όσων αφορούν τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων.

Επιπροσθέτως, στην εγκύκλιο γίνεται σαφής αναφορά στις κυρώσεις σε βάρος των οργανισμών οι οποίοι δεν θα «συμμορφωθούν» μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου

«Μεταξύ άλλων, δύναται να δεσμευθούν έσοδα από τον τακτικό προϋπολογισμό ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και να παυθούν από τα καθήκοντά τους ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.

Ειδικότερα, σε αυτήν καλούνται οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα:

- Την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού που προκαλούν αντλώντας πόρους από το Δημόσιο,

- Τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους, μέσω του ελέγχου της εισοδηματικής πολιτικής και ειδικότερα του μέσου κατά κεφαλήν κόστους των πάσης φύσεως αποδοχών και μέσω του ελέγχου και της μείωσης των ελαστικών δαπανών,

- Την εισαγωγή κανόνων επαγγελματικής διαχείρισης και κανόνων διαφάνειας στους φορείς, για να ανατραπεί στη συνείδηση του κοινού η εικόνα που έχει για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα,

την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που αφορά την εισοδηματική, τιμολογιακή δανειοληπτική και τη γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ενίσχυση εσόδων χωρίς αυξήσεις

Την ενίσχυση των εσόδων τους θα πρέπει να επιδιώξουν οι ΔΕΚΟ, χωρίς όμως να επιλέξουν την εύκολη οδό της αύξησης των τιμολογίων, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Με στόχο την εξάλειψη των ελλειμμάτων τους προτείνεται:

- Μεγιστοποίηση εισοδημάτων από μισθώματα και εκμετάλλευση των πλεοναζόντων περιουσιακών στοιχείων.

- Διεύρυνση της πελατειακής βάσης, είτε αναζητώντας νέους πελάτες για υφιστάμενες υπηρεσίες είτε προσελκύοντας τους ήδη υφιστάμενους πελάτες με νέες υπηρεσίες.
- Ορθολογική διαχείριση και πώληση των αποθεμάτων και των άχρηστων υλικών.
- Εντοπισμό νέων καινοτόμων πηγών επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στο μέτωπο των δαπανών, πέρα από τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους προτείνεται η περιστολή των λειτουργικών εξόδων μέσω:

- Καθετοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας,

- Αναδιάρθρωσης των οργανωτικών δομών με τη συγχώνευση και συστέγαση γραφείων, τμημάτων και διευθύνσεων με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και τη μείωση των δαπανών λειτουργίας,
- Επαναδιαπραγμάτευσης και μείωσης των ενοικίων που καταβάλλονται για τις εγκαταστάσεις των φορέων,
- Επαναδιαπραγμάτευσης και μείωσης των δαπανών που καταβάλλονται για τις προμήθειες πρώτων υλών, τις λοιπές αμοιβές και έξοδα τρίτων, καθώς και για επισκευές και συντηρήσεις,
- Ελαχιστοποίησης των εξόδων μεταφορών, προβολής, διαφήμισης, εκθέσεων, επιδείξεων και ταξιδίων,
- Ελαχιστοποίησης των εξόδων για δωρεές.

Ενιαίο μισθολόγιο Δημοσίου και μειώσεις έως και 30%

Έρχεται νέος γύρος περικοπών στη μισθολογική δαπάνη και τα λειτουργικά έξοδα των ΔΕΚΟ.

Στο πλαίσιο κατάρτισης του σχεδίου μείωσης των κρατικών δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ στη διετία 2013 - 2014 το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην εξοικονόμηση δαπανών ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ από τους δημόσιους φορείς.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και στις ΔΕΚΟ, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων έως και 30% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κι αυτό, καθώς θα καταργηθεί σειρά επιδομάτων όπως έγινε πέρυσι για τους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα (υπουργεία) αλλά και των ΟΤΑ.

Βέβαια, για να ισχύσει το ενιαίο μισθολόγιο σε οργανισμούς και φορείς, θα πρέπει πρώτα να καταργηθούν οι κανονισμοί εργασίας που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ.

Επιπρόσθετα σχεδιάζεται και νέα μείωση λειτουργικών δαπανών σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, η οποία υπολογίζεται στο 30% για την επόμενη διετία.