Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Οκτώ «καυτά» μέτρα από το υπουργείο Εργασίας

Η ταχύτερη εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων, που είχαν ορίζοντα το 2015, περιλαμβάνεται στο πλέγμα των άμεσων μέτρων που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας με στόχο την εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ. Οι σχετικές προτάσεις θα τεκμηριωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας την ερχόμενη Δευτέρα.
Εκτός από τις περικοπές στις συντάξεις και τη θέσπιση ανώτατου ορίου, τα μέτρα που προτείνονται είναι:
1 Ταχύτερη εφαρμογή των δύο νόμων Λοβέρδου και Παπακωσταντίνου οι οποίοι επέφεραν δυσμενείς αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (σταδιακά έως το 2015) αλλά και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
2 Κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης.
3 Κατάργηση των επιδομάτων ύψους 1.000 ευρώ ετησίως που έχουν αντικαταστήσει τα δώρα στο Δημόσιο.
4 Καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή των κατώτατων συντάξεων.
5 Μείωση των συντάξεων που καταβάλλει ο ΟΓΑ στους αγρότες.
6 Νέα περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα δείχνει όχι μόνο νέο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών για τους νέους ασφαλισμένους, αλλά και συνεχείς παρεμβάσεις στο ύψος των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων. Η απόφαση θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.
7 Περικοπές στο εφάπαξ για τα Ταμεία που καταβάλλουν μεγαλύτερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας. Στο εφάπαξ που καταβάλλει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) θα γίνει νέα περικοπή ύψους 22,63%. Θα ακολουθήσει η περικοπή έως και 40% και σε άλλα Ταμεία.
8 Κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων αλλά και εισοδηματικά - περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή τους. Εξαιρούνται το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας.
"ΤΑ ΝΕΑ"