Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Στο μικροσκόπιο της Τρόικας μισθοί και ΔΕΚΟ

Ξεκίνησε χθες το κρισιμότερο ίσως ξεσκόνισμα των ελληνικών δημοσιονομικών πεπραγμένων, με στόχο να προσεγγισθούν όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερα οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να ληφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι οριστικές πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας. Το δωδεκαμελές τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας έκανε στην κυριολεξία φύλλο και φτερό κάθε πηγή εσόδων του προϋπολογισμού, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξακριβώσει τι ακριβώς έχει αποδώσει μέχρι σήμερα η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και τι η περίφημη εξαγγελία για ουσιαστικές περικοπές στις ΔΕΚΟ.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κατήγγειλε ότι ο νόμος για τα μισθολόγια δεν εφαρμόζεται σε ορισμένες ΔΕΚΟ και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη στο θέμα της εφαρμογής των νόμων και της πάταξης της σπατάλης στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Παρ’ ότι ο χρόνος πιέζει αφόρητα το οικονομικό επιτελείο, προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δει σχεδόν από την αρχή το θέμα της πλήρους εξυγίανσης των δημόσιων επιχειρήσεων. Και αυτό αφενός διότι διαπιστώθηκε ότι πολλοί φορείς «ξέχασαν» να προβούν στις συμφωνημένες περικοπές, αφετέρου διότι μία στοιχειώδης συγκράτηση των χρηματοδοτικών αναγκών των ΔΕΚΟ και μείωση των ελλειμμάτων τους ισοδυναμεί με το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ, όσα σχεδόν εξοικονόμησε το κράτος από την περικοπή των μισθών και των συντάξεων!

Το συμμάζεμα των ΔΕΚΟ καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό αν λάβει κανείς υπόψιν ότι με την εφαρμογή των νέων κανόνων της Eurostat, τα οικονομικά τους αποτελέσματα επηρεάζουν άμεσα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όπως το έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, την απασχόληση, τις επενδύσεις και τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω ακριβώς αυτών των κανόνων, εντάχθηκαν το 2010 στη γενική κυβέρνηση 13 εταιρείες (Αττικό Μετρό, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΤΡΑΜ, ΕΛΓΑ, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΑΣ, ΕΡΤ, Ηλεκτρομηχανική Κύμης, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΚΕΕΛΠΝΟ) με τα χρέη και τα ελλείμματά τους να επηρεάζουν άμεσα τα αντίστοιχα μεγέθη της γενικής κυβέρνησης.
"Κέρδος"