Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Το πιο διάσημο τρένο του κόσμου το Flying Scotsman γνωστό ως «Ιπτάμενος Σκοτσέζος» γιορτάζει τα 150 χρόνια του

Το θρυλικό τρένο «Ιπτάμενος Σκοτσέζος»  ξεκίνησε για πρώτη φορά τα δρομολόγια του το 1862 ως ειδική αμαξοστοιχία Scotch Express μεταξύ Λονδίνου και Εδιμβούργου με διάρκεια ταξιδιού 10 ώρες και 30 λεπτά. Σήμερα το θρυλικό τρένο βρίσκεται στο Μουσείο Σιδηρόδρομων του York.

Ιστορία
Από την δεκαετία του 1920 το τρένο χαρακτηρίζεται ως τρένο της πολυτέλειας. Ειδικότερα,  υπήρχαν εγκαταστάσεις πρώτης κατηγορίας εστιατόριο, κοκτέιλ μπαρ και  ραδιοεξοπλισμό, ώστε οι επιβάτες μπορούσαν να ακούσουν τα αποτελέσματα από τις ιπποδρομίες. Υπήρχε ακόμη ένα κομμωτήριο, όπου οι άνδρες  μπορούσαν να έχουν την περιποίηση τους .
Το 1928 το τρένο έσπασε  το ρεκόρ  χωρίς στάση διανύοντας  393 μίλια διαδρομή. Αυτό ρεκόρ θα το κράτησε μέχρι το 1948 και θα σημειώσει νέο ρεκόρ με διαδρομή 408 μιλιών.
Το 1932 οι υπηρεσίες του θρυλικού τρένου προωθούνται με  αφίσες και προσκλητήριο για ένα ταξίδι γνωριμίας και απόλαυσης των υπηρεσιών του.
Καθ΄ολη την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου  το Flying Scotsman ήταν από τις λίγες αμαξοστοιχίες οι οποίες συνέχισαν να λειτουργούν κατά μήκος της ανατολικής ακτής -  μεταφέροντας στρατεύματα μεταξύ Λονδίνου και της Σκωτίας,
 Στις 21 Ιουνίου 1958, σε μια ιστορική κίνηση  θα σηματοδοτήσει το τέλος  του ατμού, στο  Flying Scotsman  και για πρώτη φορά χρησιμοποιείται  diesel ατμομηχανή.
Την εκατονταετία του, το 1968, οι σιδηροδρομικές συγγραφέας Γ. Χάμιλτον Έλις περιγράφει την αντοχή του Ιπτάμενου  Σκωτσέζου και λέει: «Για έναν αιώνα, υπήρξε μαζί μας έξω στους μεγάλους  βάλτους, σε όλη την πεδιάδα της Υόρκης, στα ορεινά χωριά του Βορειοανατολικού και στα αγροκτήματα των συνόρων, οι άνθρωποι είχαν για ρυθμιστεί των ρολογιών τους για μεγάλο χρονικό διάστημα τον «Ιπτάμενο Σκοτσέζο»
Τον Μάιο του 2011 ξεκινά μια νέα προσπάθεια από φίλους του τρένου να δρομολόγηση τρένα με ονόματα που άφησαν ιστορία  όπως λέει ο υπεύθυνος του προγράμματος « η κίνηση μας είναι μέρος της πολιτικής μας να φέρουμε πίσω τα ονόματα των τρένων και την αποκατάσταση της υπερηφάνειας, το πάθος, ακόμη και ένα  άγγιγμα της αίγλης και τον ρομαντισμό αυτών των τρένων»
Την 150η επέτειο του, το Flying Scotsman εξακολουθεί να κατέχει παρόμοια θέση της αγάπης στη συνείδηση ​​του κοινού.