Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Δραματική η κατάσταση με τον ΕΟΠΥΥ. Περικοπές και στα φάρμακα!

«Αναγκάστηκα να πληρώσω από την τσέπη μου 40 ευρώ για να πάρω τα φάρμακά μου. Τι να κάνω, παιδί μου; Πού να τρέχω να βγάλω άκρη από το ταμείο για να μου τα δώσουν πίσω; Θα κάνω υπομονή και θα βάζω στην άκρη λίγα χρήματα από τη λιγοστή σύνταξή μου. Κι όσο αντέξω...».

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr


Τα λόγια της κ. Βασιλικής Λάγιου προκαλούν θλίψη αλλά και οργή για την Οδύσσεια την οποία βιώνουν εδώ και μία εβδομάδα οι 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Τα χρέη του οργανισμού προς τους φαρμακοποιούς ανάγκασαν τους τελευταίους να προχωρήσουν από τις 24 Μαΐου σε άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν πέντε στους δέκα Θεσσαλονικείς επιλέγουν να... κόψουν οι ίδιοι τα φάρμακα που λαμβάνουν, επιλέγοντας αυτά που τους είναι απολύτως απαραίτητα (όπως για το σάκχαρο και την πίεση), προκειμένου να μπορέσουν να τα πληρώσουν.
Την ίδια στιγμή, γραφειοκρατική και κουραστική είναι η διαδικασία που απαιτείται για να πάρουν πίσω οι ασφαλισμένοι τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπαίνουν καν στον κόπο να την ακολουθήσουν.
«Σχεδόν πέντε στους δέκα Θεσσαλονικείς, των οποίων τα φάρμακα κοστίζουν έως 50 ευρώ, αποφεύγουν να τα διεκδικήσουν από το ταμείο τους. Κι αυτό διότι το 25% θα τους περικοπεί λόγω συμμετοχής, ενώ θα χάσουν το μεροκάματο, αφού θα πρέπει να αφιερώσουν μία ημέρα για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους», εξηγεί στη «Μ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να προσφεύγουν ο καθένας στο ταμείο του και όχι συνολικά στον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που αυξάνει την ταλαιπωρία, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να τους διαβεβαιώσει σε πόσες ημέρες θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Απογοήτευση και παράπονο εκφράζουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, όπως παραδέχεται στη «Μ» και ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης. Όπως τονίζει, οι ασφαλισμένοι διαμαρτύρονται διότι επί χρόνια πληρώνουν εισφορές, αλλά πλέον δεν έχουν περίθαλψη.
«Άλλοι επιλέγουν τα φάρμακα που θα πάρουν κι άλλοι περιμένουν να τελειώσει ο μήνας πριν έρθουν με τη συνταγή τους, με την ελπίδα να έχει λήξει η άρση της πίστωσης. Κατά μέσο όρο ένας ασφαλισμένος μπορεί να πληρώσει από την τσέπη του από ένα ευρώ έως και 200-300 ευρώ για τα φάρμακά του. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι ανά 10 ημέρες πρέπει να δίνουν το λιγότερο 10-15 ευρώ για τα φάρμακά τους», επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Τα χρέη
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, μέχρι στιγμής ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει μόλις 73 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 540 εκατ. ευρώ που χρωστά πανελλαδικά, ενώ στους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης δόθηκαν 7 εκατ. ευρώ από τα 60 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται.
Επιπλέον, τονίζει ότι από την Παρασκευή 1 Ιουνίου οι φαρμακαποθήκες θα απαιτούν από τους φαρμακοποιούς την καταβολή των χρημάτων τους τοις μετρητοίς για την αγορά φαρμάκων της εβδομάδας που προηγείται. Διαφορετικά, δεν θα μπορούν να αγοράσουν άλλα φάρμακα.

Ελλείψεις φαρμάκων
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, παραμένουν σε έλλειψη πάνω από 160 φάρμακα για διάφορες ασθένειες. Εξαιτίας της κατάστασης αυτής, οι καρκινοπαθείς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα ακριβά φάρμακα που λαμβάνουν.
Όπως καταγγέλλουν τα μέλη του συλλόγου ΚΕΦΙ (Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών), οι καρκινοπαθείς μπορεί πληρώσουν 2.000-10.000 ευρώ για να αγοράσουν τα φάρμακά τους, όταν δεν τα βρίσκουν στα φαρμακεία των νοσοκομείων.
Την έξαρση του φαινομένου των ελλείψεων παραδέχεται και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος διαπίστωσε ότι για 20 φάρμακα που είναι σε έλλειψη ευθύνεται η μειωμένη διάθεσή τους από τις υπεύθυνες εταιρείες, ενώ για 41 σκευάσματα υπάρχει αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα. Πάντως, από τα 41 φάρμακα μόνο ένα είναι μοναδικό χωρίς υποκατάστατο, για εννέα απ’ αυτά υπάρχει υποκατάστατο στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχει άμεσο υποκατάστατο.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ Ζητούν έως αύριο 40 εκατ. ευρώ
Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ να τους καταβάλει έως αύριο 40 εκατομμύρια ευρώ για τα νοσήλια του Μαρτίου. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ ωστόσο είναι μηδενικά, με συνέπεια την αδυναμία καταβολής -στις 7 Ιουνίου- και των νοσηλίων Απριλίου 2012 (περίπου 35-40 εκατ. ευρώ).
Ταυτόχρονα, τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων έως τον Οκτώβριο του 2011, ύψους 600 εκατ. ευρώ, δεν κατεβλήθησαν ποτέ, ενώ νέα χρέη προέκυψαν από τα νεοεισερχόμενα στον ΕΟΠΥΥ ταμεία του Οίκου Ναύτου (20 εκατ. ευρώ) και ΤΑΥΤΕΚΩ (50 εκατ. ευρώ). Εάν δεν καταβληθούν τα οφειλόμενα, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.