Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Αναζητώντας το τρένο με το χαμένο θησαυρό

Η οικονομική κρίση εξάπτει την φαντασία.. και αναζητεί διεξόδους
Αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια οι μνηστήρες αναζήτησης χαμένων θησαυρών ανά την Ελλάδα. Εφοδιασμένοι με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και κάποιους σπάνιους χάρτες εξορμούν στην ύπαιθρο με την ελπίδα ότι η τύχη θα τους ευνοήσει στην εύρεση του χαμένου Θησαυρού.
Στην αναζήτηση τους σημαντικός παράγοντας είναι οι πληροφορίες που έχουν στην διάθεση τους και πόσο κοντά στην πραγματικότητα βρίσκονται. Επιστρατεύουν ανθρώπους μεγάλης ηλικίας οι οποίοι είτε γνωρίζουν τοποθεσίες που κρύβουν κάποιο θησαυρό είτε έχουν ακούσει κάποια ιστορία από τους παπάδες τους. Στο στόχαστρο των «κυνηγών» τα τελευταία χρόνια έχει μπει η αναζήτηση του χαμένου θησαυρού ενός χαμένου τραίνου που όπως λέγεται μετέφερε στα βαγόνια του θησαυρό ανεκτίμητης αξίας, χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια για πιο τρένο γίνεται λόγος και σε πια γραμμή. Εικάζεται ότι πιθανόν να έχει σχέση με το τραινάκι του Λαγκαδά το οποίο έφτανε κοντά στην Δράμα, περνώντας από την Αμφίπολη. Ορισμένοι κάτοικοι των χωριών συνδέουν τοπωνυμία της περιοχής τους με την ύπαρξη κρυμμένου θησαυρού όπως το ρεύμα κοντά στην Νυμφόπετρα που ονομάζεται Καζάν ντερέ, ρεύμα του καζανιού. Ένα ακόμα σημείο αναφοράς για το χαμένο θησαυρό του τρένου αναφέρεται και το σιδηροδρομικό τμήμα Δράμας και Ξάνθης κοντά στην Σταυρούπολη.
Μια άλλη εκδοχή του χαμένου θησαυρού του τραίνου είναι και αυτή που κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής θησαυρός μεταφέρθηκε με τραίνο σε περιοχή σιδηροδρομικού σταθμού στην δυτική Θεσσαλονίκη, χωρίς βεβαία να βρεθεί ο χαμένος  θησαυρός
Το παιχνίδι με το χαμένο θησαυρό του τραίνου φαίνεται ότι θα διαρκέσει αρκετά χρόνια ακόμα, μετατρέποντας του σε ένα όμορφο γεμάτο περιπλοκές παραμύθι των παιδιών.

Φώτο έργο Βασίλη Καραγιαννίδη