Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ψυγεία βαγόνια που έγραψαν ιστορία, τώρα σαπίζουν στις γραμμές. Δείτε το βίντεο .

Δεκάδες βαγόνια ψυγεία που έγραψαν την δική τους ιστορία, μεταφέροντας ευπαθή προϊόντα εντός και έκτος Ελλάδος,  σαπίζουν στις σιδηροδρομικές γραμμές των σταθμών της Βέροιας και της Νάουσας.
Βαγόνια - ψυγεία που πριν λίγα χρόνια μετέφεραν φρούτα από τα συσκευαστήρια της Επισκοπής της Νάουσας και της Βέροιας, σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, σήμερα σαπίζουν χωρίς καμιά προοπτική αξιοποιήσεις τους. Ίδια εικόνα  αντικρίζει κανείς σε πολλούς σιδηροδρομικούς σταθμούς.
                  Η ιστορία με  το ακυβέρνητο τρένο

 Περνώντας σήμερα από τον σταθμό της Βέροιας μας ήρθε στον νου η ιστορία με το ακυβέρνητο τρένο που έφυγε από την Βέροια με κατεύθυνση την Θεσσαλονίκη χωρίς τον μηχανοδηγό. Το γεγονός μας το εξιστορεί ο κ.   Παναγιώτης Φραντσάκης  : « Το γεγονός συνέβη στον σταθμό Βέροιας. Το τραίνο ήταν σταθμευμένο στην κυρία γραμμή με 12 βαγόνια πλήρη φορτίου, κάποια στιγμή ο κλειδούχος ανέβηκε στο σκαλοπάτι της  μηχανής προκειμένου να κάνει εργασία ελιγμών χωρίς να γνωρίζει ότι οι μηχανοδηγοί είχαν κατέβει από την ελκτική μηχανή. Η μηχανή προφανώς δεν είχε πέδη και με τους τρανταγμούς λειτουργίας της ξεκίνησε, ο κλειδούχος αφού το τραίνο πέρασε το κλειδί αλλαγής, έκανε σινιάλο για να έρθει πίσω για να μπει σε άλλη γραμμή, όμως το τραίνο δεν ανταποκρίνονταν στις εντολές του και συνεχώς αύξανε την ταχύτητα του, αμέσως σήμανε συναγερμός και ειδοποιήθηκαν όλοι οι σταθμοί μέχρι την Θεσσαλονίκη. Όλοι προσπαθούσαν να βρουν λύση η θα έπρεπε να εκτροχιάσουν το τραίνο κατά την πορεία η να εκτροχιαστεί στο σταθμό Διαλογής  πριν το τραίνο φτάσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης γιατί οι συνέπειες θα ήταν  ανυπολόγιστες. Δώσανε εντολή η γραμμή από την Βέροια μέχρι την Θεσσαλονίκη να είναι σε ευθεία και τα τραίνα που ήταν σε κυκλοφορία να μπουν σε παρακαμπτήριες γραμμές. Η αγωνιά ήταν μεγάλη κάποια στιγμή το τραίνο φτάνοντας κοντά στον σταθμό του Πλατέως έκοψε ταχύτητα και ένας κλειδούχος του σταθμού πήδηξε στην μηχανή  και ακινητοποίησε το τραίνο. Το γεγονός έγινε το καλοκαίρι του 1972 τη χρονιά που είχα προσληφθεί στον σιδηρόδρομο». Εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε ότι ο θαρραλέος υπάλληλος που με κίνδυνο της ζωή του, όπως μα είπε ο ίδιος, σταμάτησε το τρένο ήταν ο Σπύρος Κατσές.
Δείτε το βίντεο που τραβήξαμε σήμερα με τα βαγόνια ψυγεία λίγο έξω από τον σταθμό της Βέροιας