Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Σερβία: Δάνειο 95 εκ. ευρώ για Σιδηροδρομικές υποδομές

Δάνειο, ύψους 95 εκ. ευρώ θα διαθέσει στο Σερβικό Οργανισμό Σιδηροδρόμων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) για τις εργασίες εκσυγχρονισμού βασικών τμημάτων του (σιδηροδρομικού) Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου 10 που βρίσκονται στο σερβικό έδαφος, καθώς και για την αναβάθμιση των υποδομών που συνδέουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της Σερβίας με αυτά των γειτονικών της χωρών.
Το δίκτυο του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου 10 καλύπτει περίπου το 50% του συνόλου των σιδηροδρομικών υποδομών της Σερβίας. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να καταστεί δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΑΑ. Ένα από τα έργα που προβλέπεται να υλοποιηθούν με το δάνειο της ΕΤΑΑ, είναι ο εκσυγχρονισμός του τμήματος από τον κεντρικό σταθμό του Βελιγραδίου μέχρι το Ρέσνικ, συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης του συγκεκριμένου τμήματος, αναμένεται πως το δίκτυο θα καταστεί περισσότερο αξιόπιστο για τη διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων. Το δάνειο της ΕΤΑΑ συμπληρώνει τεχνική βοήθεια ύψους 1,5 εκ. ευρώ που διαθέτει στο σερβικό οργανισμό σιδηροδρόμων η Πρωτοβουλία Κεντρικής Ευρώπης (CEI) και το Επενδυτικό Πλαίσιο Δυτικών Βαλκανίων (WBIF). Από την έναρξη της δραστηριότητάς της στη Σερβία, η ΕΤΑΑ διέθεσε συνολικά 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη διάφορων τομέων της οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
"Η νέα χρηματοδότηση θα μας βοηθήσει για την περαιτέρω βελτίωση της υποδομής των σιδηροδρόμων με την εξάλειψη των υφιστάμενων σημείων συμφόρησης στο Βελιγράδι και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων στο νότιο τμήμα του Διαδρόμου 10. Η ΕΤΑΑ, θα βοηθήσει τη βελτίωση της ποιότητας, της ασφάλειας και της ταχύτητας των σιδηροδρομικών υπηρεσιών στη Σερβία , φέρνοντάς τους πιο κοντά με τα διεθνή πρότυπα ", πρόσθεσε Μίλοβαν Μάρκοβιτς, Γενικός Διευθυντής των Σερβικών Σιδηροδρόμων.

Πηγή: ΕΤΑΑ