Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΟΣΕ: Eνεργό το επενδυτικό ενδιαφέρον για το Θριάσιο

της Μάρως Τσαντήλα
Ενεργό παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την δημιουργία ιδιωτικού εμπορευματικού κέντρου στην έκταση ιδιοκτησίας του ΟΣΕ στο Θριάσιο, παρά την αποτυχία του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί για τον σκοπό αυτό.
Κατ’ αρχήν το ενδιαφέρον τους συνεχίζουν να εκδηλώνουν οι κινέζοι επενδυτές που συμμετείχαν και κατά την διαγωνιστική διαδικασία των προηγούμενων μηνών, ενώ στα σκαριά φαίνεται ότι βρίσκεται και κοινό σχήμα ελληνικών και ξένων συμφερόντων που αναμένεται να διεκδικήσει την δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχήμα, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, συμμετέχουν και οι μεταφορικές επιχειρήσεις που έχουν σήμερα την έδρα τους στην περιοχή του Ελαιώνα.
Τις τελικές αποφάσεις βέβαια για την αξιοποίηση της έκτασης του ΟΣΕ θα τις λάβει η κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε λύσεις που προβλέπουν, είτε στην κατάτμηση της έκτασης, είτε στη σύναψη διακρατική συμφωνία για την αξιοποίησή της, είτε σε απευθείας διαπραγμάτευση με τον επενδυτή για σύμβασης παραχώρησης 40 ετών όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Βασικό πρόβλημα για την υλοποίηση του εν λόγω σχεδιασμού, πέραν του γεγονότος ότι επρόκειτο για ένα έργο μεγάλης κλίμακας με προϋπολογισμό 150 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο σε εποχή έντονης οικονομικής κρίσης ήταν δύσκολο να βρει κεφάλαια, ήταν και οι αντιρρήσεις που είχαν οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι σε σχέση με βασικούς όρους του διαγωνισμού.
Το σχέδιο Β για την αξιοποίηση του Θριάσιο, που ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου, προβλέπει αφενός την αξιοποίηση των υποδομών που έχουν ήδη κατασκευαστεί και αφορούν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και την κατάτμηση του έργου με μικρότερα, τα οποία θα είναι σαφώς ευκολότερο να χρηματοδοτηθούν.

Πρόγραμμα Solar train

Την ίδια ώρα η ΓΑΙΑΟΣΕ η θυγατρική του ΟΣΕ που έχει αναλάβει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας εξετάζει την υλοποίηση ενός προγράμματος Solar train, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου, συνολικής ισχύος 6 MW, που θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει τους συρμούς τα επόμενα χρόνια.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο σε πρώτη φάση θα αφορά το δίκτυο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, κατά μήκος του οποίοι οι συρμοί θα κινούνται με «πράσινο» ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγουν φωτοβολταϊκοί συλλέκτες. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι εφικτή η υλοποίηση του σχεδίου σε διάστημα πέντε ετών.
Η δραστηριοποίηση στον τομέα της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας είναι ένας από τους βασικούς άξονες δράσεις της ΓΑΙΑΟΣΕ για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα.
Ενδεικτικό είναι ότι από μελέτη που διεξήγαγε η εταιρεία προέκυψαν εκτάσεις 2.600 στρεμμάτων οι οποίες είναι κατάλληλες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας ισχύος 127 MW. Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης της εταιρείας στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αναπτύσσει φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ενώ εκμισθώνει και ακίνητα της σε ιδιώτες επενδυτές για την εγκατάσταση τέτοιων σταθμών.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100ΚW σε στέγη κτιρίου στο Θριάσιο Πεδίο, ενώ εντός του 2011 θα ξεκινήσει και η κατασκευή δεύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ενέργειας ισχύος 1ΜW σε στέγη ακινήτου στο Θριάσιο Πεδίο.
Επιπλέον η ΓΑΙΑΟΣΕ εδώ και καιρό έχει απευθύνει πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους να μισθώσουν ακίνητά της προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η διάρκεια των συμβάσεων που θα υπογραφούν με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές θα είναι 20έτης με δικαίωμα παράτασης.
euro2dey