Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ιταλία. Ταμπουρώθηκαν στα τρένα και ζητούν πίσω τη δουλειά τους

Μαύρες ημέρες περνάνε 800 εργαζόμενοι στα νυχτερινά τρένα των Ιταλικών Σιδηροδρόμων, οι οποίοι απολύθηκαν λίγο πριν τις γιορτές, λόγω περικοπών. Οι απολυμένοι της εταιρίας Rti La Tecnica Sicurtalia έχουν προβεί σε κατάληψη του κεντρικού σταθμού του Μιλάνου, επικοινωνούν με μεγάφωνα και κινητά με τις οικογένειές τους, ενώ ζητούν από τα ιταλικά και ξένα μέσα ενημέρωσης να στηρίξουν τον αγώνα τους.
Οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι μέσα σε δυο χρόνια θα βρεθεί εναλλακτική απασχόληση για τους 800 εργαζόμενους, οι ίδιοι ωστόσο ζητούν άμεση λύση.
Οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι προχώρησαν σε περικοπή κατά τουλάχιστον 30% των μεταμεσονύκτιων τρένων, ενώ διέκοψαν και την σύμβαση με την εταιρεία, στην οποία είχε ανατεθεί η διαχείριση του τομέα.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η Ρώμη και η Νάπολη δεν θα συνδέονται πλέον με το Μιλάνο, ενώ το ίδιο ισχύει και για άλλες πόλεις, όπως η Τεργέστη και το Τορίνο.
Το πρωί της Δευτέρας, τους απολυμένους επισκέφθηκε η γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, Cgil, Σουζάνα Καμούσο.
"Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή διαπραγμάτευση, με τη συμμετοχή των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης ώστε να δοθεί μια σαφής απάντηση σχετικά με τους διαγωνισμούς, που προκηρύσσουν οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι, αλλά και να συνεχίσουν να λειτουργούν τα νυχτερινά τρένα και να εκτελούνται οι σιδηροδρομικές συνδέσεις στη χώρα μας" δήλωσε η Καμούσο.
"Όλα τα τρένα που βγαίνουν από τον σταθμό μας σφυρίζουν σε ένδειξη συμπαράστασης. Εκατοντάδες πολίτες του Μιλάνου έρχονται εδώ, για να μάς διαβεβαιώσουν ότι είναι στο πλευρό μας. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η εργοδοσία θα αντιληφθεί ότι οι σιδηροδρομικές συνδέσεις είναι και μια υπηρεσία που προσφέρεται στην κοινωνία" δήλωσε, από την πλευρά του, εκπρόσωπος των εργαζομένων που απολύθηκαν.