Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Εύκολος στόχος για χάκερ τα τρένα στο Βερολίνο

Εύκολος στόχος για τους χάκερ είναι τα μηχανήματα ρύθμισης των δρομολογίων των τρένων στο Βερολίνο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν Γερμανοί επιστήμονες.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο, ο καθηγητής Stefan Katzenbeisser υποστήριξε, πως το σιδηροδρομικό σύστημα της πόλης θα μπορούσε, λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί, να χτυπηθεί από χάκερ, που θα δημιουργούσαν μακροπρόθεσμα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του.

 
"Δεν είναι ότι θα συγκρούονταν τα τρένα, αλλά οι συσκευές ρύθμισης των δρομολογίων θα μπορούσαν να μείνουν εκτός λειτουργίας για αρκετό καιρό", είπε.

Ο Katzenbeisser είπε ότι η τεχνολογία GSM-R, που χρησιμοποιείται στα τρένα, είναι πιο ασφαλής από την απλούστερη GSM, που χρησιμοποιείται στα κινητά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι αδύνατο να πληγεί.

Θύματα χάκερ όμως μπορεί να πέσουν και οι χρήστες κινητών τηλεφώνων, ακριβώς λόγω της τεχνολογίας GSM, επειδή είναι ανεπαρκές το επίπεδο ασφάλειας των δικτύων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Οι χάκερ έχουν την τεχνική δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο του χρήστη, χωρίς αυτός να το καταλάβει, για να κάνουν τις δικές τους κλήσεις και να στείλουν τα δικά τους γραπτά μηνύματα, καθώς επίσης να εγγραφούν σε υπηρεσίες επί πληρωμή, με ό,τι επακόλουθο μπορεί να έχει αυτό.

Στο ίδιο συνέδριο, ένας άλλος καθηγητής εκτίμησε ότι τα αλγοριθμικά "κλειδιά" που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να κωδικοποιούν τις συνομιλίες των χρηστών, είναι δυνατόν να "σπάσουν".

Η τεχνολογία GSM είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη στον κόσμο και χρησιμοποιείται από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια συσκευές, καλύπτοντας περίπου το 80% της παγκόσμιας αγοράς κινητής τηλεφωνίας.
Πηγή: Reuters, Daily Mail