Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

«Παρέλυσε» λόγω κινητοποιήσεων το σιδηροδρομικό δίκτυο του Βελγίου

Η απεργία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων στο νότιο Βέλγιο και στις Βρυξέλλες παρέλυσε την Τετάρτη το μεγαλύτερο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, μια ημέρα πριν από την γενική απεργία στον δημόσιο τομέα κόντρα στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η διαχειρίστρια εταιρία του δικτύου Infrabel ανακοίνωσε ότι πολύ λίγα δρομολόγια τρένων πραγματοποιούνται στη νότια περιοχή της Βαλλονίας και ότι η απεργία στη συγκεκριμένη περιφέρεια και σε τμήματα των Βρυξελλών επηρεάζει ορισμένα δρομολόγια από και προς την πρωτεύουσα και στην Φλαμανδία.
Η εταιρία Thalys, η οποία διαχειρίζεται τις ταχείες αμαξοστοιχίες από το Παρίσι, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιούνται κανονικά τα δρομολόγιά της προς τις Βρυξέλλες, αλλά ότι αναγκάστηκε να ματαιώσει τα δρομολόγια προς την Γερμανία.
Η εταιρία πραγματοποιεί πέντε δρομολόγια από το Παρίσι προς την Κολονία μέσω Βρυξελλών και πέντε από την Κολονία προς την γαλλική πρωτεύουσα με ενδιάμεσο σταθμό την βελγική πρωτεύουσα.
Τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών υπαλλήλων έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία για σήμερα, Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη θα συμμετάσχουν στην γενική απεργία μαζί με τους εργαζόμενους σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε νοσοκομεία, σχολεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Η νέα κυβέρνηση του Βελγίου επιχειρεί να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, που αυτή τη στιγμή είναι κατά μέσον όρο τα 59 έτη, αυξάνοντας την ηλικία στην οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν πρόωρη σύνταξη. Επισήμως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι τα 65 έτη.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συγκαταλέγεται στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2012 που στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος στον δημόσιο τομέα της χώρας κάτω του 3% του ΑΕΠ -που είναι το όριο της ΕΕ- για τον επόμενο χρόνο και στην εξασφάλιση ότι δεν θα κινδυνεύουν οι καταθέσεις των επενδυτών στο Βέλγιο.
Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν περισσότερες ώρες για μικρότερες συντάξεις.
Η απεργία είναι η δεύτερη κίνηση διαμαρτυρίας των συνδικάτων απέναντι στα σχέδια περικοπών της μόλις δύο εβδομάδων κυβέρνησης υπό τον σοσιαλιστική Έλιο ντι Ρούπο μετά την διαδήλωση περίπου 50.000 Βέλγων στις αρχές του μήνο.