Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Τραίνο «σφαίρα» των 500 χ.α.ω παρουσίασε η Κίνα

Κίνα παρουσίασε ένα νέο ταχύτατο τραίνο το Σαββατοκύριακο ανέφεραν τα κρατικά ΜΜΕ. Το νέο αυτό τραίνο, που θα είναι ικανό να αναπτύσσει ταχύτητες της τάξης των 500 χλμ. θα είναι το ταχύτερο τραίνο που υπάρχει σήμερα, όταν θα ξεκινήσει τα κανονικά δρομολόγιά του. Κατασκευάστηκε από θυγατρική εταιρεία της CSR Corp Ltd –του μεγαλύτερου κατασκευαστή τραίνων στη χώρα- και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μοιάζει στο σχήμα ενός αρχαίου κινεζικού σπαθιού.
«Το νέο αυτό τραίνο θα είναι ένα χρήσιμο μέτρο σύγκρισης σε σχέση με το υπάρχον ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο» δήλωσε ο ειδικός επί σιδηροδρόμων Shen Zhiyun.
Όπως βέβαια εξήγησε ο Zhao Xiaogang πρόεδρος της CSR ο στόχος δεν είναι πάντα η ταχύτητα.
«Στοχεύουμε στην ασφάλεια πρώτα του σιδηροδρόμου», δήλωσε.
Ο χρόνος που πέρασε στην Κίνα ήταν ένας κακός από πλευράς ασφάλειας στο σιδηρόδρομο, καθώς τον Ιούλιο δύο τραίνα υψηλής ταχύτητας συγκρούστηκαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα το θάνατο 40 ατόμων. Από τότε η ανάπτυξη και κατασκευή νέων τραίνων υψηλής ταχύτητας σταμάτησε προσωρινά μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου όπου παρουσιάστηκε το νέο αυτό τραίνο.
Τον περασμένο άλλωστε Φεβρουάριο, ο Κινέζος υπουργός σιδηροδρόμων Liu Zhijun ένα πρόσωπο κλειδί πίσω από την μεγάλη ανάπτυξη του ταχέως σιδηροδρομικού δικτύου, παύθηκε από τα καθήκοντά του εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά.
Η επίσημη παρουσίαση του νέου τραίνου έγινε στις 23 Δεκεμβρίου στο Qingdao της επαρχίας Shandong.
Το τραίνο δεν πρόκειται αρχικά να μεταφέρει επιβάτες μόλις ολοκληρωθούν όλες οι δοκιμές του και αποδειχθεί η αξιοπιστία από πλευράς ασφάλειας της κατασκευής.