Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Προβληματισμό στο υπουργείο Μεταφορών προκαλεί η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στον ΟΣΕ

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο υπουργείο μεταφορών το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του προσωπικού στον Οργανισμό σιδηροδρόμων Ελλάδος με την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας. Την αναγκαιότητα αλλαγής ρότας στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας στον ΟΣΕ επισήμανε με τις δηλώσεις του ο νέος υπουργός Μεταφορών κ. Μάκης Βορίδης ο οποίος έκανε λόγο  στο υπουργικό συμβούλιο για την ανάγκη προσωρινής αναστολής κι επανεξέτασης του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στις συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ (ΟΟΣΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΕ), ούτως ώστε να αναλυθούν οι επιπτώσεις του.
Ειδικότερα στον ΟΣΕ το θέμα της μείωσης του προσωπικού σε όλες τις εταιρίες του Ομίλου θα προκαλέσει ντόμινο προβλημάτων διότι είναι αλληλοεξαρτώμενες μεταξύ των. Έτσι αν αποχωρήσουν οι μηχανοδηγοί θα μειωθούν τα δρομολόγια ενώ θα χαθεί μεταφορικό έργο. Αν φύγουν σταθμάρχες θα κλείσουν σταθμοί και θα είναι προβληματική η εξυπηρέτηση του μεταφορικού έργου τουτέστιν φαύλος κύκλος χωρίς τελειωμό.
Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι μετά με τις μετατάξεις μεγάλου αριθμού προσωπικού, ο Όμιλος του ΟΣΕ λειτουργεί κυριολεκτικά οριακά και με πάρα πολλά προβλήματα. Περαιτέρω μείωση του προσωπικού θα σημάνει ελάχιστα δρομολόγια στο ήδη συρρικνωμένο δίκτυο.