Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Μεγάλη κινεζική αποστολή στην Αθήνα για επενδύσεις

..Τα θέματα, του εμπορευματικού σταθμού στο Θριάσιο καθώς και το ενδιαφέρον για τον σιδηρόδρομο παραμένουν ανοικτά..

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από χθες πολυπληθής κινεζική αποστολή επιχειρηματιών και κρατικών αξιωματούχων που έχουν προσκληθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα.
Επικεφαλής της επιχειρηματικής αποστολής είναι ο πρόεδρος της κινεζικής Γερουσίας Jia Qinglin και ο υφυπουργός Εμπορίου Zhong Shan, ενώ μαζί τους θα βρίσκονται εκπρόσωποι της τράπεζας του Πεκίνου, της εταιρείας τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ, των αυτοκινητοβιομηχανιών Shanghai General Motors και Dongfeng Motor Co., καθώς και άλλων 16 επιχειρήσεων από τους κλάδους των ακινήτων, της μεταλλοβιομηχανίας, των τσιμέντων, της ένδυσης, των υαλικών κ.ά.
Στις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης με τον πρόεδρο της κινεζικής Γερουσίας Jia Qinglin.
Από την πλευρά των Κινέζων, το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ελληνικές υποδομές δείχνει να διατηρείται. Τα θέματα, του εμπορευματικού σταθμού στο Θριάσιο καθώς και το ενδιαφέρον για τον σιδηρόδρομο παραμένουν ανοικτά ενώ η Cosco έχει επισήμως διατυπώσει το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στη διαδικασία για την πώληση του 23,1% του ΟΛΠ που παραχωρείται στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποίησης.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής Γερουσίας στις 4 το απόγευμα και αμέσως μετά ο υπουργός Περιφ. Ανάπτυξης θα ξεναγήσει τον Κινέζο πρόεδρο στους χώρους του λιμανιού.
Το βράδυ, σε εκδήλωση του Ελληνοκινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, θα υπογραφεί μεταξύ του υπουργού Περιφ. Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη και του Κινέζου υφυπουργού εμπορίου μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας.
Παράλληλα θα υπογραφούν επίσημα 6 επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων, κυρίως για εξαγωγές προς την Κίνα. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ και αφορά την εξαγωγή ελληνικών μαρμάρων από τα λατομεία Αγίας Μαρίνας στην τεχνική εταιρεία Xibang Building Stone Development LTD.
Μια άλλη συμφωνία, ύψους 33 εκατ. ευρώ, αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου 10 MW από τις εταιρείες Sky Solar και Mesogeos, ενώ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών συμφωνίες αξίας 12 εκατ. ευρώ θα υπογράψουν με την κινεζική Huaewei ο ΟΤΕ, η Cosmote και η Forthnet
Enet.gr