Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΟΣΕ: Εχει ξεκινήσει διαδικασίες απογραφής σιδηροδρομικού υλικού

Ερώτηση για τις κλοπές στο δίκτυο του ΟΣΕ είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης και Άδωνης Γεωργιάδης επικαλούμενοι την ανακάλυψη χιλιάδων τόνων μετάλλου στο Καρδιακαύτι της Ηλείας Ο ΟΣΕ έχει ξεκινήσει διαδικασίες απογραφής σιδηροδρομικού υλικού ώστε μέρος αυτού, εφόσον χαρακτηριστεί εκποιήσιμο, να εκποιηθεί μέσω επιτροπών που έχουν ήδη συσταθεί για το σκοπό αυτό.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Παναγιώτη Θεοφανόπουλου το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης για τις κλοπές υλικών από το δίκτυο του ΟΣΕ.
Όπως αναφέρει ο κ. Θεοφανόπουλος, ''το σιδηροδρομικό υλικό του ΟΣΕ το οποίο είναι διάσπαρτο κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, είναι αδύνατον να φυλαχτεί, με ίδια μέσα ή με ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα πρέπει να κατανείμει επί χιλιομέτρων απόστασης προσωπικό και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σε έρημες περιοχές χωρίς φωτισμό''. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ αναφέρει επίσης ότι ''δεν είναι δυνατή ούτε και η μετακίνηση του υλικού αυτού σε άλλα σημεία, δεδομένου ότι πρόκειται περί βαρέων υλικών για την μετακίνηση των οποίων απαιτούνται κάθε φορά γερανοφόρα οχήματα και φορτηγά, διαδικασίες κοστοβόρες οι οποίες θα επέφεραν δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση και δη για συντήρηση γραμμών που είναι ανενεργές''.
Παρά ταύτα, όπως ενημερώνει ο κ. Θεοφανόπουλος, προκειμένου να μετριαστεί η βλάβη που ήθελε προκύψει για τον ΟΣΕ, εξαιτίας λεηλασιών κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών, ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει την απογραφή του σιδηροδρομικού υλικού ώστε μέρος αυτού, εφόσον χαρακτηριστεί εκποιήσιμο, να εκποιηθεί μέσω επιτροπών που έχουν ήδη συσταθεί για το σκοπό αυτό. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι ''για την ένταση της επιβουλής των διαφόρων κακοποιών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να λεηλατήσουν το διάσπαρτο σιδηροδρομικό υλικό, απαιτείται αστυνόμευση και όχι φύλαξη''.
Ερώτηση για τις κλοπές στο δίκτυο του ΟΣΕ είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης και Άδωνης Γεωργιάδης επικαλούμενοι την ανακάλυψη χιλιάδων τόνων μετάλλου στο Καρδιακαύτι της Ηλείας και επισημαίνοντας ότι ''οι κλοπές είναι σχεδόν καθημερινές'' και γίνονται από ''οργανωμένα κυκλώματα''.
Ο πρόεδρος του ΟΣΕ αναφέρεται και στο τροχαίο υλικό για το οποίο ενημερώνει ότι εναποτίθεται είτε εντός των σιδηροδρομικών σταθμών είτε σε χώρους ανά το δίκτυο, δυνάμενους να το δεχθούν μέχρι αυτό που δεν χρησιμοποιείται πλέον να εκποιηθεί.
ΑΠΕ