Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Εικόνες ντροπής στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης

Θυμίζει τριτοκοσμική χώρα με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν.
Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι καθαρίστριες.
Κίνδυνος να δημιουργηθούν επικίνδυνες εστίες μόλυνσης.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Εικόνες τριτοκοσμικής χώρας αντικρίζουν οι επιβάτες των τρένων και οι επισκέπτες του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, δέκα ημέρες μετά την έναρξη επίσχεσης εργασίας των καθαριστριών. Η αίθουσα αναμονής και οι αποβάθρες θυμίζουν μικρές χωματερές κι, εάν δεν ληφθούν μέτρα, ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να μετατραπούν σε επικίνδυνες εστίες μόλυνσης.
Η βρομιά άρχισε να αναδύεται από διάφορα σημεία της αίθουσας ενός από τους μεγαλύτερους σταθμούς των Βαλκανίων και οι επιβάτες είναι αναγκασμένοι να κάθονται δίπλα από σωρούς σκουπιδιών.
Ο επιβατικός σιδηροδρομικός σταθμός Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τρεις διαφορετικές όψεις. Στην πλατεία, όπου λειτουργεί και ο σταθμός μετεπιβίβασης του ΟΑΣΘ, οι κάδοι απορριμμάτων αδειάζουν τακτικά από τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου και τα πεζοδρόμια καθαρίζονται από τους υπαλλήλους του ίδιου τομέα. Στο νέο εμπορικό κέντρο TRAIN SPOT, με τα καταστήματα εστίασης, οι επιχειρηματίες φροντίζουν να καθαρίζουν τον μισθωμένο χώρο τους και διατηρούν σε πολιτισμένο επίπεδο τον περιβάλλοντα χώρο. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στη μεγάλη αίθουσα αναμονής, μπροστά από τα εκδοτήρια και στις αποβάθρες.

Κάδοι που ξεχειλίζουν

Εάν κάποιος επιβάτης ή απλώς επισκέπτης του σιδηροδρομικού σταθμού εισέλθει στο κτίριο από τη δυτική είσοδο του TRAIN SPOT και περάσει μέσα από τα καταστήματα, σίγουρα δεν μπορεί να μαντέψει την εικόνα που θα αντικρίσει στη συνέχεια. Με την είσοδο στην αίθουσα αναμονής, τα δεδομένα αλλάζουν. Οι κάδοι ξεχειλίζουν από σκουπίδια και γύρω γύρω τα απορρίμματα σχηματίζουν στοίβες. Δίπλα από τα παγκάκια της αίθουσας αναμονής βρίσκονται πεταμένα χαρτιά, πλαστικά κουτιά και μπουκάλια, αποφάγια και γενικότερα κάθε είδους σκουπίδια.
Οι επιβάτες των τρένων είναι αναγκασμένοι πολλές φορές να παραμερίζουν τα σκουπίδια από τα καθίσματα για να καθίσουν. Αρκετές φορές, προχωρώντας προς τις αποβάθρες, χωρίς να το θέλουν, σέρνουν με τα πόδια τους έναν μικρό όγκο σκουπιδιών που τον σκορπίζουν στο πάτωμα βρομίζοντας ακόμη περισσότερο την αίθουσα. Τα σκουπίδια σχηματίζουν βουναλάκι και δίπλα από το μοναδικό μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, που είναι εγκατεστημένο δίπλα από την έξοδο προς τις αποβάθρες.

Σκουπίδια ακόμη και στις αυτόματες σκάλες

Η έξοδος προς τις αποβάθρες θυμίζει δρόμο προς σκουπιδότοπο, αφού δεξιά και αριστερά του διαδρόμου είναι σκόρπια απορρίμματα. Ακόμη και στις σύγχρονες αυτόματες σκάλες ανεβοκατεβαίνουν τα σκουπίδια μαζί με τους επιβάτες. Στις αποβάθρες η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη: στοίβες σκουπιδιών δίπλα από τους κάδους, δίπλα από τα παγκάκια αναμονής, ακόμη και δίπλα από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Όσοι κατεβαίνουν ή ανεβαίνουν στις αμαξοστοιχίες θα πρέπει να παραμερίσουν πρώτα με τα πόδια τους τα σκουπίδια για να προσεγγίζουν τα σκαλοπάτια των τρένων.

Οι τουρίστες βγάζουν φωτογραφίες

Εικόνες που δεν βλέπουν μόνο οι έλληνες αλλά και οι ξένοι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επέλεξαν το τρένο για να ταξιδέψουν στη συμπρωτεύουσα, όπως και οι τουρίστες της πόλης που περιηγούνται στα αξιοθέατα και θέλουν να πάρουν εικόνες από τους σταθμούς των μέσων μαζικής μεταφοράς. “Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Καλά κάνουν οι εργαζόμενοι που διεκδικούν τα δεδουλευμένα, αλλά πρέπει ο ΟΣΕ να δώσει λύση. Είδα τουρίστες που έβγαζαν φωτογραφίες με τα σκουπίδια, και είναι βέβαιο πως θα τις δείξουν στην πατρίδα τους και θα δυσφημιστεί η χώρα μας και η Θεσσαλονίκη”, αναφέρει στη “Μ” επιβάτης τρένου.

Επίσχεση εργασίας

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του ΟΣΕ προχώρησαν πριν από δεκατρείς ημέρες σε επίσχεση εργασίας και σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών που ανέρχονται, όπως υποστηρίζουν, σε 27.000 ευρώ.
Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης προς Ιδιώτες και Φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Κεντρικής Μακεδονίας κατήγγειλε ότι η εργολαβική εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ, που έχει αναλάβει την καθαριότητα στον ΟΣΕ, αύξησε επίσης, μονομερώς, τις ημέρες ανάπαυσης των εργαζομένων.
Η εταιρεία, από την πλευρά της, υποστηρίζει, σύμφωνα με τους εργαζομένους, ότι ο λόγος που δεν έχει καταβάλει τους μισθούς είναι η καθυστέρηση πληρωμών από τον ΟΣΕ, η διοίκηση του οποίου όντως παραδέχτηκε ότι της οφείλει κάποιο χρηματικό ποσό. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε μάλιστα ότι τα δεδουλευμένα θα καταβληθούν όταν η ίδια η εταιρεία πληρωθεί από τον ΟΣΕ.
Εάν δεν γίνει το συντομότερο δυνατό η καταβολή των οφειλομένων ή κάποια παρέμβαση από τον ΟΣΕ, είναι σχεδόν βέβαιο πως σε λίγες ημέρες δεν θα μπορεί να πλησιάσει κανένας πολίτης την αίθουσα αναμονής του σιδηροδρομικού σταθμού, από τη μυρωδιά και την ακαθαρσία, και πως οι μόνοι επισκέπτες θα είναι τα διάφορα ζωύφια που βρίσκουν “εύφορο περιβάλλον” μέσα στα σκουπίδια.

.