Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

1η Οκτωβρίου το υπερ- ταμείο επικουρικών

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΑΜΕΙΩΝ
Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ
Τον δρόμο για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και τη συγχώνευση των επικουρικών Ταμείων που εκτιμάται πως δεν είναι υγιή «ανοίγει» η μία από τις τέσσερις νέες εγκυκλίους για τη ρύθμιση ασφαλιστικών ζητημάτων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, γνωστοποιείται ότι από την 1η Οκτωβρίου θα συγχωνευθεί στο επικουρικό του ΙΚΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών) ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΕΥΔΑΠ (ΤΕΑΠ-ΕΥΔΑΠ), του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).
«Η συγχώνευση του ΕΤΑΠ-ΕΥΔΑΠ του ΤΑΥΤΕΚΩ στο ΕΤΕΑΜ κρίθηκε ως αποτελεσματική και βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων του εν λόγω Τομέα, ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οπως προβλέπεται, οι συνταξιούχοι του συγχωνευόμενου Τομέα καθίστανται συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ, το οποίο θα καταβάλλει τις συντάξεις μέχρι την ημερομηνία συγχώνευσης. Το ύψος των συντάξεων που θα καταβάλλονται από το ΕΤΕΑΜ στους ήδη συνταξιούχους, καθώς και στους ασφαλισμένους του που θα καταστούν συνταξιούχοι μετά την ημερομηνία της συγχώνευσης, θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έπειτα από ειδική οικονομική μελέτη και γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΕΑΜ.
Η προωθούμενη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των ταμείων επικουρικής ασφάλισης από την κυβέρνηση, αναμένεται να οδηγήσει στον δραστικό περιορισμό των συντάξεων. Στόχος της κυβέρνησης, όπως εκτιμάται, είναι σε πρώτη φάση η εξοικονόμηση περίπου 200.000.000 ευρώ από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, μέχρι το 2015. Το «ψαλίδισμα» στο ποσοστό των περικοπών των συντάξεων θα εξαρτηθεί από το έλλειμμα κάθε Ταμείου. Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκαλεί νέα αγωνία σε περίπου τρία εκατομμύρια ασφαλισμένους. Οπως εκτιμάται, 9 στα 10 επικουρικά ταμεία παρουσιάζουν οικονομικό πρόβλημα. Εν τω μεταξύ, «πράσινο φως», να αναγνωρίσουν τον ανασφάλιστο χρόνο εργασίας τους, ανάβει το υπουργείο Εργασίας, με την έκδοση νέας εγκυκλίου για τη ρύθμιση ασφαλιστικών ζητημάτων, σε όσους ήταν ασφαλισμένοι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 1992 στους οικείους Τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου

Η δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου ασφάλισης για απασχόληση, στην οποία υπήρχε υποχρέωση, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε, αφορά ασφαλισμένους ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής τους στους οικείους τομείς και δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία χρόνια συνολικά κατ' ανώτατο όριο, αλλά και σε όσους είχαν αναγνωρίσει ασφαλιστικά μέρος της απασχόλησής τους.
Η τρίτη εγκύκλιος αφορά τη διαδικασία αναγνώρισης χρόνου υπαλλήλων των ΟΤΑ στους Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ενώ η τροποποίηση των καταστατικών διατάξεων για την τακτική επιδότηση, λόγω ανεργίας των ασφαλισμένων του πρώην ΤΑΤΤΑ, καθώς και η προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης για τους παλαιούς ασφαλισμένους αφορά τέταρτη εγκύκλιο.

«Σ.Ν» Συνταξιοδοτική υπενθύμιση, για όσους μας ρωτούν. Ο χρόνος στρατιωτικής θητείας συνυπολογίζεται για θεμελίωση του δικαιώματος εφόσον συμπληρωθεί το 58ο έτος της ηλικίας. Για να συνταξιοδοτηθείτε θα πρέπει να συμπληρώσετε 34,5 έτη ασφάλισης, οπότε δικαιούσθε σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.