Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ποιοι θα κάνουν τις αποκρατικοποιήσεις;

 ..Γιατί κατηγορούμε τον ΟΣΕ, τον οποίο μάλιστα, με συνοπτικές διαδικασίες, τον οδηγήσαμε σε πορεία μαρασμού, όταν οι διοικήσεις ήταν κομματικές και η τιμολογιακή πολιτική ορίζονταν από τους υπουργούς..

Αυτή η Κυβέρνηση είναι ασυνεπής, υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε για αξιοκρατία και συνέπεια, μίλησε για λιγότερο κομματικό κράτος, είπε θα φέρει τα καλλίτερα μυαλά- το δήλωσε ρητά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν έγινε τίποτα από όσα υποσχέθηκε, περί των ικανών οι οποίοι θα κληθούν να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από τα αδιέξοδα της, για κοινή προσπάθεια. Η κυβέρνηση έκανε το αντίθετο, διεύρυνε την κομματική βάση.
Η χώρα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τους εκτελεστικούς νόμους, ανέλαβε την ευθύνη, έναντι των δανειστών, να προχωρήσει ακόμα και στη ρευστοποίηση δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της. Αυτό σημαίνει, για να ρευστοποιήσει και αποκρατικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, τα μέλη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων πρέπει να ξέρουν και αν δεν ξέρουν να μάθουν την περιουσιακή κληρονομιά της χώρας, πόσο χρήσιμη είναι ή μπορούσε να είναι και αν ήταν εκμεταλλεύσιμη τι θα απέδιδε στο κρατικό ταμείο με μια καλή εκμετάλλευση της. Για τις αποκρατικοποιήσεις, τα μέλη του Ταμείου πρέπει να ξέρουν και αν δεν ξέρουν να μάθουν τι είναι αυτό που θα αποκρατικοποιηθεί, τι μας στοίχισε μέχρι τώρα να στεριώσει και με μη κομματικούς διευθύνοντες- τι θα μπορούσε να αποδώσει, η κάθε μια ξεχωριστά.
Σε ποία κατάσταση βρίσκεται το όλο θέμα: Ο υπουργός Oικονομικών έστειλε τον πίνακα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, κατά το ρεπορτάζ, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων με την παράκληση να ενεργοποιηθούν άμεσα οι προβλέψεις του σχετικού νόμου ώστε από εβδομάδα να πιάσουν δουλειά. Μέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχουν επιλυθεί διάφορα οργανωτικά ζητήματα που αφορούν το Ταμείο, όπως ο χώρος εγκατάστασης του, ενώ κρίσιμης σημασίας είναι η δημιουργία λογιστηρίου του, ώστε να περάσουν στο Ταμείο τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους. Αν και φαντάζει δύσκολο θα γίνει προσπάθεια μέσα στον Ιούλιο να είναι λειτουργικό το Ταμείο, ενώ πριν του δοθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου θα πρέπει πρώτα να έχει γίνει μια αρχική αποτίμηση τους».
Τόσο καλά είναι οργανωμένα τα πράγματα της ρευστοποίησης και των αποκρατικοποιήσεων! Ο Θεός να βάλει το χέρι του, αλλά και ο Θεός τι να πρώτο-προλάβει!

Δεν είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι οι ΔΕΚΟ κακώς ιδρύθηκαν και ήταν ζημιογόνες λόγω κακού προϊόντος ή φταίγανε οι εργαζόμενοι, οι ΔΕΚΟ βούλιαξαν μόνο γατί είχαν μη ικανές κομματικές διοικήσεις, ήταν εγκληματικές οι παρεμβάσεις των πολιτικών και των Κυβερνήσεων στη λειτουργία τους. Γιατί κατηγορούμε τον ΟΣΕ, τον οποίο μάλιστα, με συνοπτικές διαδικασίες, τον οδηγήσαμε σε πορεία μαρασμού, όταν οι διοικήσεις ήταν κομματικές και η τιμολογιακή πολιτική ορίζονταν από τους υπουργούς. Γιατί δεν θα είναι ζημιογόνος και δεν θα είχε σωρευτικές ζημίες ο ΟΣΕ, όταν με τιμή εισιτηρίου 3,60 ευρώ πήγαινες στο Αίγιο ή με 15 ευρώ στη Θεσσαλονίκη.
Με αυτές τις συνθήκες και την ανάγκη «επίσπευσης» των διαδικασιών, πως είναι δυνατόν εντός εβδομάδος, κατά τη δήλωση του υπουργού οικονομικών, να αρχίσει τη δουλεία του το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων; Μέσα σε λίγες ημέρες βρέθηκαν οι «ικανότεροι» οι οποίοι θα (ξε)πουλήσουν τη δημόσια περιουσία, θα αποκρατικοποιήσουν τις επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούσαν να είναι παραγωγικές και έπρεπε να εκτιμηθεί η αξία τους. Αντί αυτού θα γίνει ένα μπαράζ μειοδοτικών προσφορών και την Ελλάδα θα την πάρει ο χάρος.
Ποίοι θα κάνουν τη δουλειά; Στελέχη των τριών κομμάτων: ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ! Να δούμε τον κάθε ένα τι έκανε στην επαγγελματική του ζωή και μπορεί να αναλάβει την ευθύνη μια τέτοιας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας:
Ο πρόεδρος του ΔΣ είναι συνταξιούχος καθηγητής πανεπιστημίου, υπηρέτησε ως υπουργός εργασίας, εξελέγη ευρωβουλευτής το 1999 με το ΠΑΣΟΚ , ήταν πρόεδρος οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής, πρόεδρος οργανισμού μεσολαβήσεων και διαιτησίας. Τι μπορεί να κάνει με το αντικείμενο που έχει να ασχοληθεί, είναι τόσο εξειδικευμένο και θέλει τρέξιμο;
Ο διευθύνων σύμβουλος, και τι δεν έκανε στη ζωή του ο άνθρωπος: Στέλεχος επιχειρήσεων, ιδιαίτερη εμπειρία στη διοίκηση έργων, και τη διαχείριση χαρτοφυλακίων, αντιπρόεδρος του ελληναγγλικού εμπορικού επιμελητηρίου, ιδρυτής το 2008 Α.Ε. συμβούλων, ήταν διευθύνων σύμβουλος χρηματιστηριακής, ξεκίνησε την καριέρα του ως σύμβουλος ξένης εταιρείας στην Αγγλία,. Εργάστηκε ως σύμβουλος στην Ελλάδα, την Αγγλία, την Κεντρική Ευρώπη, και σε χώρες της Αφρικής και της Σοβιετικής Ένωσης στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της οργάνωσης! Πότε τα έκανε όλα αυτά, με ταχύτητα φωτός άλλαζε δουλείες και χώρες, αξιολόγησε αυτό που έχει σαν δουλειά και βρήκε την καινούργια πιο καλή για νέο επαγγελματικό πήδημα και εμείς θα του εμπιστευθούμε τη ρευστοποίηση της κρατικής περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις, υπό καθεστώς πανικού! Είμαστε καλά Κύριε Υπουργέ;
Από τη Νέα Δημοκρατία προτάθηκε και έγινε δεκτός ο κ. Αντώνης Βαρθολομαίος, κατά το ρεπορτάζ, εξάδελφος του πρώην και ήδη θανόντος Ιωάννη Βαρθολομαίου, Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας και μετέπειτα Διοικητής του ΙΚΑ. Λέγει απόκτησε εμπειρία στα οκτώ χρόνια όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ(για σπουδές) στον τραπεζικό κλάδο, μετά τις εκλογές του 2004 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλός της ΕΥΔΑΠ, και τώρα η Ν.Δ τον πρότεινε μέλος του Ταμείου, για την ρευστοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων.
Μετέχει στο ΔΣ κυρία οικονομολόγος, η οποία εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων, επιστημονικός σύμβουλος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Λέκτορας οικονομικών στο City College, marketing manager του EOT στο Λονδίνο, Global Manager Mar-link στις Βρυξέλες κ.α.
Ως εκτελεστικό μέλος, μετέχει στο ΔΣ του Ταμείου, πολιτικός μηχανικός ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛΤΑ, είναι πρόεδρος του Παγκόσμιου Ταχυδρομικού Συμβουλίου.
Και το ερώτημα που αναδεικνύεται: Υπήρξε ποτέ τόσο σοβαρή υπόθεση για την χώρα, αποξένωσης από την περιουσία της και τις αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών; Δεν μπορούσε η Κυβέρνηση, αντί των κομματικών επιλογών, να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό/κάλεσμα των απανταχού Ελλήνων, ειδικών που ξέρουν το αντικείμενο, έχουν δουλέψει σε ανάλογες δουλειές, ειδικούς από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης, να διαχειριστούν την τύχη του ελληνικού κράτους;
"ΤΟ ΒΗΜΑ"