Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα κλόνισε την εμπιστοσύνη των Κινέζων προς τις Αρχές

Επιστράτευσαν τον «Παππού» για να κατευνάσει τη λαϊκή οργή

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου
Η λειτουργία του σιδηροδρομικών γραμμών έχει επανέλθει πλήρως στην πόλη Ουεντσού, στην Ανατολική Κίνα. Εκτός από λίγα λουλούδια τίποτα δεν παραπέμπει στο τραγικό δυστύχημα του περασμένου Σαββάτου, όπου έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι.
 Η εμπιστοσύνη του λαού όμως απέναντι στις Αρχές έχει κλονιστεί. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή και να απαντήσει στη σκληρή κριτική - που παραδόξως ασκείται ελεύθερα μέσω του Ιντερνετ και της κρατικής τηλεόρασης - ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο επισκέφθηκε χθες τον τόπο του δυστυχήματος. Εκτός από την πολιτική σταθερότητα, ο Γουέν καλείται να αποκαταστήσει τη χαμένη αίγλη του πολυδάπανου σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.
Με το γαλήνιο ύφος, τα συμπονετικά λόγια και την προσωπική του πινελιά, χαρίσματα στα οποία οφείλει το προσωνύμιο Παππούς Γουέν, ο κινέζος πρωθυπουργός φρόντισε πρώτα να απολογηθεί για την καθυστερημένη εμφάνισή του. Χωρίς να διευκρινίσει περί τίνος ακριβώς επρόκειτο, ο Γουέν επικαλέστηκε λόγους υγείας οι οποίοι τον καθήλωσαν στο νοσοκομείο επί 11 ημέρες. Στη συνέχεια συλλυπήθηκε τους συγγενείς των θυμάτων, τους οποίους διαβεβαίωσε - όπως και όλο τον κινεζικό λαό - ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια και όχι η ταχύτητα των τρένων. «Πιστεύω πως πρέπει να ακούσουμε την άποψη του κόσμου, να τον αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και να δώσουμε μια ικανοποιητική εξήγηση», είπε δικαιολογώντας τον τίτλο του πολιτικού που έχει το χάρισμα να επικοινωνεί. Και το κατάφερε, αν αναλογιστεί κανείς πως αρκετοί συγγενείς των θυμάτων που απαιτούσαν να μάθουν την αλήθεια δήλωσαν μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού ότι τώρα είναι πλέον πεπεισμένοι πως θα αποδοθεί Δικαιοσύνη.
Τη στιγμή που ο κινέζος πρωθυπουργός έδινε εντολή για άμεση διενέργεια έρευνας και απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της συγκάλυψης των αιτιών του δυστυχήματος, το κρατικό πρακτορείο Xinhua μετέφερε την είδηση πως το δυστύχημα προκλήθηκε από σοβαρό σφάλμα στην κατασκευή του συστήματος σηματοδότησης